Hur får man en mobbare att backa på arbetsplatsen?

Om du har att göra med en mobbare på jobbet måste du stå emot dem om du vill att situationen ska förbättras
Om du har att göra med en mobbare på jobbet måste du stå emot dem om du vill att situationen ska förbättras.

Mobbningar försvinner inte när du är klar på gymnasiet; många människor stöter på mobbar också på arbetsplatsen. Dessa mobbar på arbetsplatsen lägger vanligtvis ner andra och försöker sabotera sina medarbetare i ett försök att få sig att se bättre ut eller utveckla sina egna karriärer. Om du har att göra med en mobbare på jobbet måste du stå emot dem om du vill att situationen ska förbättras.

Del 1 av 2: vara säker och stå upp för dig själv

 1. 1
  Ta inte saker för personligt. Vissa människor är inte särskilt vänliga när de befinner sig i en professionell miljö, och det är viktigt att särskilja denna typ av beteende från mobbning. Bara för att någon inte behandlar dig som en kompis, betyder det inte att du blir mobbad, så försök att inte låta små brott påverka dig för allvarligt.
  • Försök att inte bli för upprörd varje gång någon kritiserar ditt arbete eller inte håller med dig. Denna typ av beteende utgör vanligtvis inte mobbning.
  • Sanna mobbar kommer att utöva onödigt aggressivt eller fientligt beteende. De riktar ofta in sig på en eller flera personer genom att sprida rykten om dem, ta kredit för saker som de har gjort eller inte inkludera dem i viktiga frågor. Denna typ av beteende måste hanteras direkt.
 2. 2
  Avvisa olämpliga kommentarer på ett professionellt sätt. Om en mobbare på arbetsplatsen pratar om dig på ett sätt som inte är lämpligt är det viktigt att stå upp för dig själv, men att göra det på ett värdigt och professionellt sätt. Överväg att säga något som "Det är inte ett lämpligt sätt att prata om dina kollegor" eller "Du agerar på ett mycket oprofessionellt sätt."
  • Böj dig aldrig till mobbarens nivå och återvänd förolämpningar med förolämpningar. Detta kommer bara att äga mobbaren och få dig att se dåligt ut för dina andra kollegor.
  Av denna anledning fungerar försök att bli vän med en mobbare vanligtvis inte
  Av denna anledning fungerar försök att bli vän med en mobbare vanligtvis inte.
 3. 3
  Håll dig lugn. Det är viktigt att inte låta mobbaren se hur emotionell du är. Att låta bli att mobbaren orsakar dig känslomässig nöd kommer bara att förvärra situationen eftersom det är precis vad mobbaren vill.
  • Om du inte kan fortsätta prata med mobbaren utan att förlora den, helt enkelt ta bort dig själv från situationen.
  • Om du behöver släppa ut dina känslor, hitta någon du kan lita på och se till att mobbaren aldrig kommer att veta om det.
 4. 4
  Hitta styrka i antal. Om mobbaren på arbetsplatsen också riktar sig mot andra anställda, stå upp för dem och be dem att göra detsamma för dig. Till exempel, om du hör mobbaren berätta för alla att en av dina kollegor inte gör sitt jobb, överväga att chima in och låta alla veta hur mycket hjälp den anställde erbjöd dig i ett nyligen genomfört projekt.
  • Ju mer du och dina andra positiva medarbetare håller ihop som ett team, desto mindre makt kommer mobbaren att ha över någon av er.

Del 2 av 2: konfrontera frågan direkt

 1. 1
  Prata med mobbaren om gränser. Om mobbaren inte lindrar trots att du står upp för dig själv kan du behöva ha en mer direkt konversation. Förklara exakt vilken typ av beteende du inte längre kommer att tolerera.
  • Du kan vara självsäker utan att vara aggressiv. Till exempel, istället för att säga "Du måste sluta vara en sådan jerk för mig", kan du säga, "Det är inte lämpligt för dig att stänga av mina idéer utan att låta mig förklara dem."
  • Se till att du tydligt kommunicerar de konsekvenser som mobbaren kommer att möta om han fortsätter samma beteende. Du kan till exempel säga, "Om du fortsätter att sprida rykten om mig, kommer jag att rapportera dig till HR."
  • Detta samtal kommer att låta mobbaren veta att du inte bara kommer att rulla över och låta andra behandla dig dåligt.
  Om mobbaren på arbetsplatsen också riktar sig mot andra anställda
  Om mobbaren på arbetsplatsen också riktar sig mot andra anställda, stå upp för dem och be dem att göra detsamma för dig.
 2. 2
  Prata med mobbarens aktiverare. I vissa fall hamnar högt anställda som har makten att stoppa mobbarens dåliga beteende till att göra det istället, helt enkelt genom att inte reagera på det oacceptabla beteendet. Om så är fallet på din arbetsplats, överväga att prata med de som gör det och be dem att hjälpa till.
  • Till exempel, om mobbaren ständigt förnedrar andra människor i möten, kan du be chefen som vanligtvis driver mötena för att skapa tydligare riktlinjer för god mötesetikett.
  • Mobbaren behöver aldrig veta att du pratade med någon om deras beteende. Du kan be enableraren att bara göra ett allmänt tillkännagivande om nya policyer istället för att utpeka den personen.
 3. 3
  Berätta för en chef om mobbaren. Om du har försökt hantera situationen på egen hand utan hjälp kan du överväga att prata med en överordnad. Om du och mobberen har olika chefer, bestäm vilka av dem du tror skulle vara mest villiga att hjälpa dig.
  • Det hjälper om du kan ha bevis som stöder dina påståenden om mobbning. Om mobbaren till exempel lämnade dig en otäck röstbrevlåda eller lade upp en olämplig kommentar om dig på företagets anslagstavla, ta med detta bevis till ditt möte med mobbens överordnade.
  • Det finns alltid en risk att du kommer att betraktas som en "bråkmakare" om du klagar på en kollega. I vissa fall kan du riskera att förlora ditt jobb, särskilt om mobbaren är en högt anställd. Det är viktigt att förstå dessa risker innan du bestämmer dig för att klaga på mobbaren.
 4. 4
  Skicka in ett formellt klagomål till HR. Ditt sista alternativ för att rapportera mobbaren är vanligtvis att gå till ditt företags personalavdelning och lämna in ett formellt klagomål. Precis som att klaga till en överordnad kan detta få oavsiktliga konsekvenser, så var säker på att du är redo att hantera dem innan du klagar.
  • Det är särskilt viktigt att lämna in ett klagomål om du har utsatts för sexuella trakasserier eller om mobbaren har varit våldsam på något sätt.
  • Konsultera alltid din medarbetarhandbok för att förstå det korrekta förfarandet för rapportering av en incident, eftersom det är olika för varje företag.
  Att låta bli att mobbaren orsakar dig känslomässig nöd kommer bara att förvärra situationen eftersom
  Att låta bli att mobbaren orsakar dig känslomässig nöd kommer bara att förvärra situationen eftersom det är precis vad mobbaren vill.
 5. 5
  Överväg att gå vidare. Om inget du gör hjälper situationen och mobbaren gör dig helt eländig på jobbet, kan det vara dags för dig att gå vidare till ett nytt jobb. Även om detta kan verka som att sluta, kan du inte underskatta vikten av din egen lycka och psykiska hälsa.

Tips

 • Mobbare är vanligtvis svaga och osäkra på insidan, varför de känner behov av att vara så utåt aggressiva. Att förstå motivationen bakom deras beteende kan göra det lite lättare att hantera dem.
 • Mobbningar riktar sig ofta till de bästa anställda eftersom de känner att dessa människor utgör ett hot mot sin egen framgång. Av denna anledning fungerar försök att bli vän med en mobbare vanligtvis inte.

FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail