Hur bär man badglasögon?

För att använda badglasögon, börja med att placera händerna runt ögonkopparna och trycka linserna mot ögonen. När de täcker dina ögon helt, dra ryggbandet över huvudet. Alternativt kan du skjuta remmen och ögonkopparna över huvudet samtidigt. Justera sedan remmen bakom huvudet tills den är i ögonhöjd. Flytta sedan ögonkopparna tills de känns täta mot huden för att säkerställa att de skapar en vattentät tätning runt dina ögon. Om du vill veta mer, inklusive hur man testar ett par simglasögon för passform innan du köper dem, läs vidare.

För att bära badglasögon
För att bära badglasögon, börja med att placera händerna runt ögonkopparna och trycka linserna mot ögonen.

Simglasögon skyddar dina ögon och låter dig se under vattnet, så det är viktigt att veta hur man sätter på dem korrekt. Börja med att trycka ögonmusslorna i ansiktet tills du känner lätt sug. När du har fått ögonmusslorna på plats drar du den elastiska ryggstången upp över huvudet och justerar den till lämplig längd så att den skyddar skyddsglasögonen men inte klämmer för hårt. Skyddsglasögonen ska bilda en bekväm tätning som håller vattnet ute utan att klämma i huden.

Metod 1 av 3: sätta på och ta av badglasögon

 1. 1
  Ta tag i skyddsglasögonen vid ögonmusslan. Håll glasögonen så att insidan av linserna vetter mot dig. Placera tummen längst ner på ögonmusslorna och linda sedan pekfingrarna runt ramarna. Din högra tumme ska vila på den högra koppen, med din vänstra tumme på den vänstra koppen.
  • Vänd tillbaka remmen till framsidan av skyddsglasögonen för att hålla den ur vägen medan du sätter på dem.
  • Alternativt kan du börja med ryggstödet runt halsen och glasögonen som dinglar framför dig.
 2. 2
  Tryck glasögonen mot dina ögon. Ta upp skyddsglasögonen i ansiktet och led ögonmusslorna över dina ögon. Pressa fingrarna försiktigt in i ramarna. Du bör känna en lätt sug eftersom de bildar en tätning på huden runt dina ögon.
  • Endast det mjuka gummit runt insidan av ögonmusslorna ska komma i kontakt med ditt ansikte.
  • Se till att ögonmusslorna inte kläms eller dra i huden. Om de gör det kan du behöva ta bort och flytta dem tills de känner sig bekväma.
  • Undvik att vidröra själva linserna. Om du gör det kan du lämna fläckar och hindra din syn under vattnet.
 3. 3
  Styr ryggstången upp och över huvudet. Håll skyddsglasögonen pressade mot dina ögon med en hand, använd din andra hand för att placera remmen tills den vilar mot baksidan av huvudet runt ögonhöjd. Sett från sidan bör remmen och okularen bilda en rak horisontell linje.
  • Om remmen inte känns bekväm där den är, skjut den upp snarare än ner. Ju lägre det är, desto mer sannolikt kommer dina glasögon att glida medan du simmar.
 4. 4
  Justera ryggremmen för att få en bekväm och säker passform. Dra den lösa änden av gummibandet genom spännfacket på sidan av ramen för att dra åt skyddsglasögonen. Om du vill lossa dem istället, lyft upp spännhandtaget och dra ut remmen för att lägga lite slack i den. Ditt glasögon ska vara tätt, men inte tätt.
  • Innan du dyker in, dubbelkolla att skyddsglasögonen sitter ordentligt runt dina ögonhålor och att du kan se tydligt ur båda linserna.
 5. 5
  Dra tillbaka remmen över huvudet från baksidan för att ta bort skyddsglasögonen. När du är redo att ta av dig skyddsglasögonen, vänd helt enkelt den rörelse du använde för att sätta på dem. Räck dig bakom öronen och skjut tummarna under sidorna på ryggremmen och lyft den sedan över din krona tills glasögonen lossnar.
  • Försök inte ta bort skyddsglasögonen genom att dra i ögonmusslorna. Om du inte är försiktig kan de snäppa tillbaka och slå dig i ansiktet!
Det är mycket lättare att lära dem att simma utan glasögon först
Det är mycket lättare att lära dem att simma utan glasögon först och sedan lägga till glasögonen senare.

Metod 2 av 3: testning av skyddsglasögon för passform

 1. 1
  Välj ett par glasögon som passar bekvämt runt dina ögon. När du handlar efter ett nytt glasögon, försök med några olika par för att jämföra linsernas former och ögonkopparnas känsla. Rätt skyddsglasögon bör passa ditt ansikte så långt att de knappt märks. Om okularen klämmer, drar eller begränsar ditt synfält är det bäst att gå med ett annat par.
  • Om du till exempel har rundade ögonuttag kommer du troligen att vara bekvämast i glasögon med släta, rundade okular. Om dina ögon är mer mandelformade, leta efter ett par med konturerat gummi runt ögonmusslorna.
  • Att ta sig tid att välja ut skyddsglasögon som passar ordentligt kan betyda skillnaden mellan att simma fritt och att vara i konstant obehag.
 2. 2
  Tryck ögonmusslorna i ansiktet för att testa sugningen. Placera okularen på plats runt dina ögon och tryck sedan lätt på kanterna. Om skyddsglasögonen passar bra bör de hålla fast vid din hud i några sekunder innan de springer av.
  • Du behöver inte faktiskt glida bakremmen över huvudet just nu - du testar bara hur bra ögonmusslorna passar på egen hand.
  • Glasögon som faller av omedelbart är troligen fel form för ditt ansikte.
  • Om bara en av ögonmuggarna sitter kvar betyder det inte nödvändigtvis att skyddsglasögonen passar dåligt. Försök med ett par andra par och notera skillnaderna mellan dem innan du fattar ett beslut.
 3. 3
  Dra i ryggstödet för att få en känsla för hur glasögonen bär. När du är nöjd med hur okularen passar, sluta sätta glasögonen på det sätt som du normalt skulle göra. Styr bakremmen över huvudet så att den är i nivå med ögonmusslorna. Med minimal justering bör den passa tätt utan att klämma.
  • Om du börjar få huvudvärk eller uppleva grumlig syn efter att ha använt glasögonen i några minuter, låt dem gå upp och leta efter ett mer lämpligt par.
  • Gummibakbandet kan dra i håret under testanpassningen. Detta kan vara obekvämt, men det betyder inte nödvändigtvis ett dåligt par glasögon. Du borde inte ha samma problem när du är i poolen eller har en badmössa.
 4. 4
  Justera näsremmen genom att ändra avståndet mellan okularen. Några dyrare typer av badglasögon har justerbara näsremmar. Dessa kan dras åt genom att lossa remmen där den möter okularet och fästa den igen för en bättre passform runt näsbryggan. För att lossa näsremmen istället, flytta okularen längre ifrån varandra.
  • Precis som okularen är det viktigt att näsremmen sitter bekvämt om du ska ha på dig dina glasögon under en längre tid.
  • Inte alla glasögon har justerbara näsremmar. Så länge paret du försöker passar ordentligt runt ögonen är justerbara remmar inte en nödvändighet.
 5. 5
  Leta efter skyddsglasögon med djupa okular om dina ögonfransar borstar linserna. Borsta ögonfransar kan vara en stor distraktion när du försöker koncentrera dig på simning. För att försäkra dig om att du inte har det här problemet, försök att blinka några gånger när du har fått glasögonen i ansiktet. Om du känner att dina fransar skrapar linsernas baksida, överväga att köpa ett par som ger mer utrymme.
  • Glasögon med rymligare okular sitter längre bort från ögonen, vilket ger långa ögonfransar mer rörelsefrihet medan de blinkar.
Inklusive hur man testar ett par badglasögon för passform innan du köper dem
Om du vill lära dig mer, inklusive hur man testar ett par badglasögon för passform innan du köper dem, läs vidare.

Metod 3 av 3: hitta rätt par skyddsglasögon för dig

 1. 1
  Plocka upp några glasögon för prisvärd komfort. Svenska glasögon är en äldre stil med glasögon som fortfarande är populära hos många simmare. De har ögonkoppar gjutna av hård plast med linser som erbjuder UV-skydd för utomhus simning. De flesta par har också en justerbar näsrem som sammanfogar ögonmusslorna.
  • En 2-pack svensk skyddsglasögon kostar bara i genomsnitt cirka 11€, vilket gör dem till ett mer ekonomiskt alternativ om du inte är inställd på att använda den bästa utrustningen.
  • Svenska glasögon måste monteras innan de används första gången. Av den anledningen kan de vara lite för komplicerade för små barn.
  • En nackdel med svenska glasögon är att den hårda plasten som används i konstruktionen gör dem något mindre bekväma för långvarigt slitage.
 2. 2
  Skal ut för racingglasögon för optimal komfort och prestanda. Racingglasögon är gjorda av lätta, hydrodynamiska material och erbjuder en perfekt vattentät tätning varje gång. Denna betoning på komfort gör att du enbart kan fokusera på simning. Som en extra bonus kommer de i olika former och storlekar, så du kommer alltid att kunna hitta ett par som passar ditt ansikte.
  • Ett bra par racingglasögon kan ge dig upp till 37€, men kom ihåg att när det gäller specialsportsutrustning får du vad du betalar för.
  • Eftersom de är mindre än vanliga skyddsglasögon kan racingglasögon sätta mer tryck på ögonkontakterna när de används under långa simning.
 3. 3
  Använd tonade linser för att minska bländningen. Glasögon med mörkare linser är simmare motsvarande solglasögon. Eftersom de vanligtvis erbjuder UV-skydd och en dimdämpande beläggning är de användbara för att blockera solljus på ljusa dagar. Om du tenderar att simma utomhus på morgonen eller eftermiddagen kan tonade linser vara ett smart val.
  • Du bör kunna köpa glasögon med tonade linser var som helst där badutrustning och tillbehör säljs.
  • Liksom solglasögon är mörkare skyddsglasögon inte avsedda för inomhusbruk. Att bära dem inuti kan göra det svårare att se ditt märke, banavdelare eller andra simmare.
 4. 4
  Prova ett par med färgade linser för att förbättra synligheten inomhus. Färgade linser släpper in olika mängder ljus, vilket gör dem väl lämpade för ett brett spektrum av förhållanden. Amber och gula linser är till exempel effektiva för att göra pooler ljusare under vattnet. På samma sätt ger blå linser optimal klarhet för simning i öppet vatten.
  • Simglasögonlinser finns i en mängd olika färger. Färgen som fungerar bäst för dig beror till stor del på djupet, färgen och vattenkemin i poolen du simmar mest i.
  • När du simmar i en dåligt upplyst miljö är det bäst att hålla fast vid vanliga klara linser för att undvika ytterligare distorsion som kan störa din syn.
 5. 5
  Beställ skyddsglasögon om du har särskilda synkrav. Besök din ögonspecialist för att få ett par gjorda enligt dina exakta specifikationer. Receptglasögon använder samma korrigerande linser som glasögon eller kontakter, vilket innebär att du kan njuta av kristallklar syn under vattnet och spara plats i din växelväska.
  • Du kanske också kan hitta färdigställda versioner i vanliga recept på vissa simbutiker.
  • Som en allmän regel bör du inte ha kontaktlinser i vattnet på grund av risken för bakteriell kontaminering. Om du inte kan spåra receptglasögon kan du dock sätta i några engångskontakter och kasta dem i slutet av din session.
  EXPERTTIPS

  Expertvarning: Det är bäst att inte använda skyddsglasögon för barn förrän de är minst 4 år gamla. Det är mycket lättare att lära dem att simma utan glasögon först och sedan lägga till glasögonen senare. På det sättet, om något någonsin händer och de faller i vattnet, kommer de inte att få panik för att de inte kan se.

Eftersom de är mindre än vanliga skyddsglasögon kan racingglasögon sätta mer tryck på ögonkontakterna
Eftersom de är mindre än vanliga skyddsglasögon kan racingglasögon sätta mer tryck på ögonkontakterna när de används under långa simning.

Tips

 • Att handla badglasögon är en mycket personlig process, så var inte rädd för att vara kräsen. Ge många olika passformar och stilar ett skott tills du hittar det par som ser ut och känns bäst för ditt ansikte.
 • Var noga med att granska butikens returpolicy innan du gör ett köp. Du vill veta om de accepterar returer om du upptäcker att dina nya glasögon inte passar ordentligt efter ett par simningar.

Varningar

 • Det är särskilt viktigt att säkerställa en korrekt passform om skyddsglasögonen bärs av små barn. Dålig passform kan leda till läckage och ögonirritation.
Relaterade artiklar
 1. Hur man monterar badglasögon?
 2. Hur övar man ett handställ med en vägg?
 3. Hur flyter man säkert fram?
 4. Hur man gör en split?
 5. Hur Ollie högre på en skateboard?
 6. Hur man gör en back walkover?
FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail