Hur ställer jag in en buffé?

Om du vill ordna en buffé, börja med att sätta ditt bord mitt i rummet och bestämma var gästerna kommer in och ut ur rummet för att undvika trängsel. För att lägga bordet, sätt tallrikarna i början av linjen och lägg redskap i slutet, för det är svårt att bära knivar och gafflar när du försöker nå mat. Innan du sätter ut maten ska du göra etiketter för varje maträtt så att gästerna vet vad som finns tillgängligt. När maten är klar, placera de varma rätterna först i raden så att dina gäster kan äta dem innan de blir kalla. För tips om hur du väljer vilken mat du vill servera vid din buffé och hur du dekorerar bordet, läs vidare!

För att ställa in en buffé
För att ställa in en buffé, förbereda utrymmet, ställa upp bordet och lägga ut mat till gästerna.

En buffé är en bra idé om du har många gäster över för en måltid. Denna typ av måltid gör att gästerna kan ställa upp och välja vilka livsmedel de vill äta när de flyttar från ena änden av serveringsstationen till den andra. Att ställa in en buffé är inte överväldigande om du tar det steg för steg och planerar lite. För att ställa in en buffé, förbereda utrymmet, ställa upp bordet och lägga ut mat till gästerna.

Del 1 av 3: förbereda utrymmet

 1. 1
  Tänk på din budget. Bestäm hur mycket du vill spendera totalt, inklusive mat, bestick, tallrikar och drycker. Minska sedan det belopp du vill spendera med 15%. De återstående 85% är vad du faktiskt måste spendera. De extra 15% ger dig lite extra pengar för oväntade kostnader och saker som skatter, tips och potentiella nödsituationer.
  • Håll koll på vad du spenderar genom att hålla alla kvitton på buffén tillsammans.
  • Skapa ett budgetdiagram, antingen på ett pappersark eller i ett datorprogram, till exempel Excel eller Microsoft word.
 2. 2
  Börja planera ditt buffébord i förväg. Samla alla dina serveringsrätter kvällen före evenemanget och lägg dem på bordet. Fäst klisterlappar för att påminna dig om vilken mat som finns i vilken maträtt.
  • Att ordna ditt bord i förväg säkerställer att du inte fattar beslut och förberedelser i sista minuten.
  • Om du har mer tid, överväga att rita inställningen på ett pappersark. Välj den du gillar bäst och återskap den med ditt bord och rätter.
 3. 3
  Välj ett rum med mycket potentiellt öppet utrymme. Tio m2 är en idealisk mängd utrymme som passar alla gäster bekvämt med plats för att få mat och mingla. Åtta m2 möjliggör några sittplatser, sju och en halv m2 kan vara bekvämt för mindre folkmassor och sex m2 bör vara det minsta utrymme som du anger för buffén.
  • Om din plats har flera rum, överväga att servera mat och dryck i ett rum och sedan sitta i ett annat rum.
 4. 4
  Placera bordet i mitten av rummet för bästa flöde. Rensa rummet du planerar att använda för ditt evenemang, inklusive allt skräp, möbler och dekorationer. Placera serveringsbordet mitt i rummet och placera sedan ytterligare bord på vardera sidan för saker som tallrikar, bestick och koppar. Detta gör det möjligt för gästerna att få tillgång till maten från båda sidor om buffébordet och kommer att hålla linjen i rörelse snabbt.
  • Ett bord på åtta fot rymmer tillräckligt med mat för tjugo till trettio personer. Du måste sätta ihop flera tabeller om du har fler än det över.
  • Se till att du har en uppsättning serveringsskedar och tång för varje maträtt - en för varje sida av bordet.
 5. 5
  Planera ett separat bord för drycker. Genom att placera dryckesbordet bort från matbordet ger du dina gäster en chans att välja mat och lägga tallrikarna innan de häller en drink.
  • Detta minimerar risken för spill. Detta är ett annat sätt att se till att dina gäster enkelt kan manövrera linjerna.
  • Överväg att ha separata tabeller för alkoholhaltiga och alkoholfria drycker.
  • Vatten bör serveras vid sitt eget bord. Beroende på hur många gäster du har, kanske du vill ha flera platser. På så sätt väntar dina gäster inte i kö.
 6. 6
  Planera trafikflöde. Ange entré och utgång till buffén. Du kan göra detta genom att helt enkelt låta folk veta när de går upp till bordet, eller genom att göra en skylt för varje ände av bordet. Lämna gott om utrymme framför och på sidorna av bordet, om folk bestämmer sig för att pausa en stund. Detta minskar risken för trängsel.
  • Håll mattyperna så separerade som möjligt. Håll till exempel efterrätten långt från måltidens första förrätt.
  • Om du har vegetariska och / eller veganska alternativ, kan det vara en bra idé att hålla dem åtskilda från de icke-vegetariska och icke-veganska borden.
  • Överväg att ha ett mindre bord avsatt för aptitretare. Du kan placera detta närmare bordet vin eller champagne, även.
Hur monterar jag en kall buffé med frukt
Hur monterar jag en kall buffé med frukt, grönsaker, kött, fjäderfä och fisk?

Del 2 av 3: ställa in bordet

 1. 1
  Kom ihåg eventuella svårigheter du har upplevt med tidigare bufféer. Tänk på vad som var irriterande eller svårt förra gången du gick till en buffé. Tänk på vad du skulle ha velat under en buffé och planera ditt bord runt den idén. Till exempel:
  • Om du önskar att du hade utrymme att sätta ner en tallrik tillfälligt, lämna tillräckligt med extra utrymme på buffébordet för att människor ska kunna göra det.
  • Om du önskade att du hade möjlighet att smaka maten först, lämna tandpetare eller små skedar bredvid disken för dina gäster så att de kan prova maten.
  • Om du stöter på problem med papperskorgen kan du överväga att ställa in fler papperskorgar och göra dem mer märkbara så att gästerna enkelt kan se dem.
 2. 2
  Ha en trevlig presentation. Tänk på vilken typ av tallrikar, koppar, redskap, behållare och duk du vill använda till ditt bord. Du behöver inte använda ditt fina porslin, men ett bord är mer aptitretande om uppsättningen ser snygg ut. Det är okej att använda silverbestick, tallrikar och koppar av plast så länge det är helt nytt och rent. Lägg inte maten i feta kartonger. Använd istället plast- eller metallbehållare. Du behöver också en duk. En dyr duk kan förstöras av röran, men leta efter en som ger glädje åt bordet.
  • Bestäm en färg eller ett tema när du lägger ut allt på bordet. Detta kommer att sammanföra bordets utseende och göra måltiden mer tilltalande.
  • Ibland är mindre mer när det gäller dekorationer. I stället för att välja massor av färger och mönster, håll fast med bara en eller två solida färger istället.
  • Många cateringplatser erbjuder saker som tallrikar, koppar och bestick. Hyresplatser för bord och stolar har ibland dukar som du också kan låna.
 3. 3
  Placera plattorna i början av linjen. Dina gäster kan inte få tillgång till maten utan att först ha tallrikar tillgängliga. Om du planerar ett evenemang med många människor är det en bra idé att ställa in en buffé med två eller tre staplar tallrikar på cirka tio tallrikar vardera. Du vill dock inte stapla tallrikarna för högt, annars riskerar de att välta.
  • Var noga med att lägga kryddor nära den typ av mat de tillhör.
  • Om du har separata bord för saker som aptitretare och desserter, måste du lägga till bord för tallrikar också nära dem.
 4. 4
  Lägg bestick i slutet av bordet. Avsluta bordet med redskapen och servetterna. Ett vanligt misstag som många värdar gör när man planerar ett evenemang är att placera redskap och servetter framför bordet. Det kan vara besvärligt att försöka hålla fast i knivar, gafflar, skedar och sängkläder tillsammans med en tallrik medan dina gäster försöker tjäna sig själva.
  • Se till att du lägger ut alla typer av bestick som behövs. Glöm inte till exempel skedar om det kommer att finnas soppa.
 5. 5
  Gör etiketter. Förbered etiketter för varje maträtt i förväg. Detta kan vara på små pappersbitar, klisterlappar eller kartong. Lägg etiketterna bredvid varje maträtt när all maten är ute på bordet. Detta gör det möjligt för gästerna att veta vad maträtten är innan de lägger den på tallriken, vilket hjälper till att eliminera mycket mat som inte har ätits bort.
  • Se till att etiketterna är skrivna med fet, stor och tydlig skrift som alla gäster kan läsa med lätthet. Märkta etiketter är mer läsbara än handskrivna etiketter.
  • Om ett livsmedel innehåller ett vanligt allergen, såsom jordnötter, skulle det vara bra att lägga till en varningsetikett, till exempel: Innehåller jordnötter.
  • Om du vet att några av dina gäster är vegetarianer eller veganer, skulle det vara trevligt att nämna vilka rätter som innehåller kött eller mejeriprodukter.
Detta gör det möjligt för gästerna att få tillgång till maten från båda sidor om buffébordet
Detta gör det möjligt för gästerna att få tillgång till maten från båda sidor om buffébordet och kommer att hålla linjen i rörelse snabbt.

Del 3 av 3: lägga ut mat

 1. 1
  Ge en balanserad måltid. Planera en måltid med sallad, protein, grönsaker, stärkelse, kolhydrat och efterrätt, såvida du inte håller en cocktailparty. Buffémåltider kan kännas utspridda och ojämna. Ibland finns det för många aptitretare, sidrätter eller huvudrätter. Att planera en balanserad måltid hjälper dig att undvika detta problem. Om du håller en cocktailparty är det okej att bara servera en mängd olika aptitretare och desserter.
  • Du kan sällan gå fel genom att inkludera en grönsaks- och fruktbricka.
  • Se till att lägga ut ett vegetariskt eller veganskt alternativ.
 2. 2
  Planera maten efter säsong. Den typ av mat vi äter för måltiderna förändras ofta med årstiderna. Under sommaren känns det tröttsamt att äta en tung måltid fylld med potatis och kött. Under vintern kan en lätt sallad och mager fisk kännas för lätt.
  • Frukt som innehåller mycket vatten är bra för sommarbufféer, som vattenmelon.
  • Rika livsmedel, som ostliknande potatismos, är bra för vintermåltider.
 3. 3
  Välj sex till åtta objekt. Du vill inte ha för få eller för många föremål att välja mellan. För få saker kan lämna vissa gäster utan mat eller val om de inte gillar allt du har serverat. För många val kan orsaka en mer invecklad linje med för mycket matrester. Sex till åtta artiklar är en bra mängd för att ge alla tillräckligt många val. Den som tjänstgör storlek beror på mängden människor du väntar.
  • Du kan skicka ut en lista med idéer till rätter och be om feedback en vecka eller två före buffén.
  • Var noga med att ha en mängd olika matvaror. Har inte sex eller åtta köttvaror. Inkludera rätter med grönsaker och korn i dem också.
  • Om du serverar kött, försök att ha två olika val, som kyckling och fisk, snarare än två kycklingrätter.
 4. 4
  Rikta in maten efter temperaturen. Det första stoppet på matlinjen bör vara de varma matvarorna. Du vill att gästerna ska komma till dessa först innan de svalnar för mycket. På så sätt kommer dina gäster inte att äta på kalla huvudrätter när de hittar sina platser. Den kalla maten borde vara i slutet av bordet. Om möjligt är det bäst att välja rumstemperatur.
  • Lägg ut skavfat för att hålla maten varm och isfat för att hålla maten kall.
 5. 5
  Ordna maten strategiskt. Lägg det billigaste och maten du har mest av i början av bordet. Lägg den dyraste och mest knappa maten i slutet av bordet. Det är en bra idé att ställa in det på detta sätt, eftersom maten i början av bordet vanligtvis går snabbast.
  • Överväg att byta mat under buffén. Om morötterna inte äts tillräckligt, byt ut dem med en mat som går snabbt.
  • Vissa livsmedel blir inte aptitretande ju längre de sitter. Till exempel, om salladen börjar se slimmig ut eller grytan härdar, stäng av den!
 6. 6
  Lägg till dekorationer. När bordet är upprättat, lägg till dekorationer för att förstärka överklagandet av bordet. Välj inte något som kommer att vara i vägen eller blockera människor. Stora ljus på ljusstakar kanske inte är en bra idé, men att placera små band eller bågar runt bordet kommer inte att vara i vägen för att någon når efter mat.
  • Om du har en buffé för en semester, välj dekorationer som motsvarar den semestern. Saint Patrick 's Day-dekorationer kan vara gröna, vita och guld. En buffé fjärde juli kan dekoreras i rött, vitt och blått.
  • Om du verkligen vill ha ljus, överväga istället LED eller batteridrivna ljus. De håller längre och du behöver inte oroa dig för brandrisker.
  • Låt dig inte bli fördriven med dekorationerna. En spridning av konfetti är bättre än stora ornament och figurer som tar för mycket utrymme.
  • Om du vill ha en uttalande dekoration, överväga att lägga den på ett bord som inte kommer att besöks, till exempel kakabord eller dryckesbord.

Tips

 • Planera din meny med dina gäster i åtanke, välj mat som är lätt att servera och lätt att äta antingen stående eller sittande och inte kräver mycket arbete.
 • Vik upp redskapen i en servett så att dina gäster inte tappar besticket. För en extra dekorativ touch, bind servetten med ett färgstarkt band.
 • För en buffé utomhus, sätt ljus ut för att stöta bort buggar. Lägg ett lock över bordet eller mat om det behövs.
Lämna tillräckligt med extra utrymme på buffébordet för att människor ska kunna göra det
Till exempel: Om du önskar att du hade utrymme att sätta ner en tallrik tillfälligt, lämna tillräckligt med extra utrymme på buffébordet för att människor ska kunna göra det.

Varningar

 • Förvara vassa föremål utom räckhåll för barn. Förvara inte knivar nära kanten av bordet där människor av misstag kan klippa sig själva.
 • Kontrollera om möjligt med gästerna innan du väljer menyn. Vissa gäster kan ha allvarliga allergier mot vissa livsmedel. Om du inte kan kontrollera, varna gästerna om potentiella allergier och fråga om någon har allergier innan du börjar måltiden. Håll livsmedel som är vanliga vid allergier, som nötter, mejeriprodukter och skaldjur, placerade i en del av bordet på avstånd från huvudrätterna. Eller ha ett litet bord bredvid huvudbordet med dessa livsmedel förvarade i separata, slutna behållare.

Frågor och svar

 • Var ska jag placera desserter buffén?
  Lägg efterrätter i slutet av buffén eller på ett separat bord än resten av maten. Dessert kommer sannolikt att vara det sista alternativet som matgästerna väljer, så det är vettigt att placera dem i slutet.
 • Serveras ris eller huvudrätten först i en buffé?
  Detta är ditt val. Du kan servera riset tillsammans med huvudrätten eller innan det.
 • Var ska köttfatet placeras?
  Köttet ska vara först, strax efter tallrikarna.
 • Om du serverar en trädgårdssallad, ska du alltid ha salladsplattor på buffén?
  Du behöver inte alltid ha salladsplattor, men det är en smart idé. Att placera salladsplattor på buffén ger gästerna möjlighet att äta sin sallad och sedan gå tillbaka för mer mat på en separat tallrik.
 • Hur presenterar jag smörgåsar?
  De flesta smörgåsar presenteras på en bricka med tandpetare i för att göra det lättare att plocka upp / äta.
 • Var ska jag lägga grönsakerna på buffébordet?
  I början av matraden, om du serverar kalla förrätter; sallad borde vara med dem. Om ångade grönsaker bör de vara med huvudrätten.
 • Hur kan jag linda in redskap i en servett och binda av den?
  Lägg köksredskapen i mitten av servetten. Rulla antingen servetten tills den är tät runt köksredskapen, eller helt enkelt vika kanterna runt redskapen och stoppa in dem. Du kan binda den med ett band.
 • Hur monterar jag en kall buffé med frukt, grönsaker, kött, fjäderfä och fisk?
  Sätt alltid dina proteiner först - fjäderfä, fisk, annat kött - sedan grönsaker, sedan din frukt. Installationen blir vanligtvis varm -> kall.
 • Var placeras frukten och brödet på ett buffébord? Jag tänkte på att placera frukten på dessertbordet.
  Frukten ska placeras i slutet av bordet med de kalla rätterna, men du kan servera den med efterrätt om du vill. Bröd kan serveras i slutet av bordet, eller tillsammans med huvudrätterna och aptitretarna.
 • Vad serverar du först på en skolbuffé?
  Detta beror på vilken typ av mat som serveras i området och tillgången på mat i skolan. En sallad är ett vanligt och hälsosamt val att börja med.
Obesvarade frågor
 • Jag tänker på att ha skinka, kyckling, potatis, majs, grönbönsgryta, pastasallad, färsk sallad och rullar på min buffé. Hur mycket av båda kötten behöver jag för 160 personer? Dessutom, vilken beställning ska jag placera dem på buffébordet?

Kommentarer (7)

 • petraaxelsson
  Jag lärde mig att sätta bestick i slutet av buffén och göra tillräckligt med utrymme mellan rätterna.
 • morgannordin
  Jag lärde mig några nya tips.
 • bernita93
  Artikeln gav mig idéer om sätt att placera mina bord för att hålla flödet igång. Jag älskade idén att lägga ut små skedar för provsmakning. Tack!!
 • marthaek
  Jag planerar en familjeåterförening och jag har några bra tips för att ställa in buffébordet, tack. Det enda som saknas är en planritning.
 • lindstromchrist
  Det upplyste mig om en hel del funktioner som jag inte visste om bufféer.
 • gutkowskiluther
  Det finns många förändringar i Bangladesh dagligen, som att ställa in en buffé. Jag läste hela artikeln för att uppdatera mig själv, så det är verkligen till hjälp för mig. Tack.
 • sakesson
  Älskade informationen och bilderna.
FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail