Hur man memorerar en monolog?

Välj det som din monolog att memorera
Om du personligen ansluter till en viss pjäs eller manus, välj det som din monolog att memorera.

Om du gillar att spela kan du ibland bli ombedd att leverera en monolog, vilket är ett långt tal där din karaktär uttrycker sina inre tankar. Oavsett om du är en skådespelare som prövar för en roll, eller en student som går i en skådespelarkurs, lutar sig ett snabbt och effektivt sätt att memorera en monolog är ett viktigt verktyg. Vanliga memoriseringstips inkluderar repetition och övning, men det finns andra innovativa sätt att hjälpa dig att komma ihåg en monolog.

Del 1 av 2: välja en lämplig monolog

 1. 1
  Välj en monolog som du känner till. Om du själv kan välja monologen, välj en från en pjäs eller manus som du känner mycket väl. Om du känner till historien, bakgrunden och karaktärerna blir det lättare för dig att memorera den.
  • Om du inte känner till några pjäser, försök leta efter ett manus från en film du älskar, eller en som är baserad på en bok du har läst.
 2. 2
  Välj en monolog som du personligen är ansluten till. Om du personligen ansluter till en viss pjäs eller manus, välj det som din monolog att memorera. Det här kan vara ett manus som har en karaktär av samma kön eller är nära din ålder. Karaktären kan gå igenom en upplevelse du har varit i. Eller det kan vara en karaktär med liknande åsikter som du kan relatera till.
  • Välj en monolog som är fysiskt korrekt och åldersanpassad. Du kommer att kunna ansluta bättre till en karaktär som är ungefär samma ålder och har samma fysiska egenskaper.
  Hur memorerar jag en monolog på mindre än en vecka
  Hur memorerar jag en monolog på mindre än en vecka?
 3. 3
  Hitta en monolog med aktiv röst. Välj en monolog som är aktiv och just nu, istället för en karaktär som berättar en historia eller delar ett minne. En monolog där karaktären talar till en annan person ger en mer naturlig känsla. Detta gör det lättare att vara just nu och memorera verket.
  • En monolog som är aktiv blir roligare för både dig och den som tittar på dig. Om du har kul kommer du att vara mer benägna att komma ihåg det.
 4. 4
  Håll monologen under 2 minuter lång. Varför försöka memorera en lång monolog om du inte behöver? Om du har valet väljer du en monolog som tar cirka 1 minut att utföra. Detta tar bort trycket från dig och blir mycket snabbare och lättare att memorera.
 5. 5
  Bekanta dig med pjäsen. Du kanske inte kan välja monolog personligen, eller så har du valt en som du inte har mycket erfarenhet av. Om så är fallet måste du bekanta dig med manuset. Läs hela saken, eller hitta en djupgående sammanfattning. Detta hjälper till att ge sammanhang och meningsskikt till din monolog.
Varför försöka memorera en lång monolog om du inte behöver
Varför försöka memorera en lång monolog om du inte behöver?

Del 2 av 2: öva monologen

 1. 1
  Dela upp monologen i mindre sektioner. Att memorera en lång monolog kan vara skrämmande. Dela upp monologen i avsnitt innan du börjar träna. Memorera det första avsnittet individuellt, fortsätt sedan till nästa och upprepa processen. Sedan, när du har memorerat varje avsnitt, sätta ihop dem alla.
  • Gör en mental anteckning om det övergripande ämnet för varje avsnitt du skapade. Detta ger en referenspunkt och hjälper till att jogga ditt minne medan du reciterar din monolog.
 2. 2
  Använd visualiseringsstrategin för att memorera din monolog. Medan du granskar din monolog, gör mentala bilder i ditt sinne för varje avsnitt du skapade. Om du någon gång glömmer en rad från manuset, tänk tillbaka på de mentala bilderna du skapade. Denna strategi är särskilt användbar för visuella elever.
 3. 3
  Lek runt med tempot och leveransen av din monolog medan du tränar. En del av memoreringsprocessen är att upprepa linjerna högt om och om igen. Medan du gör detta, upprepa det inte på exakt samma sätt varje gång. Istället, leka med linjerna. Detta hjälper dig att hålla linjerna fräscha i ditt sinne och lära dig dem omedvetet istället för mekaniskt.
  • Till exempel, recitera din monolog så snabbt och så långsamt du kan, säg det med en rolig röst eller säg med en annan dialekt.
  Detta hjälper dig inte bara att memorera monologen utan det hjälper dig också att avgöra aspekter
  Detta hjälper dig inte bara att memorera monologen utan det hjälper dig också att avgöra aspekter av din prestation som du kan förbättra.
 4. 4
  Skriv ut hela monologen. Att skriva ner saker kan öka din retention eftersom du använder olika delar av din hjärna än när du pratar. Skrivning aktiverar också muskelminnet och låter dig sakta absorbera varje ord och mening. Så skriv ner hela monologen ett par gånger tills den ligger kvar i ditt minne.
 5. 5
  Recitera din monolog medan du rör dig. När du memorerar en monolog hjälper det att göra någon form av fysisk aktivitet medan du tränar den. Du kan göra något enkelt medan du reciterar det, som att diska eller städa ditt rum. Detta hjälper dig att lära dig monologen utan att tänka mycket efter.
  • Se till att ha skriptet i närheten under din fysiska aktivitet, så om du glömmer en rad kan du enkelt hänvisa till det.
 6. 6
  Spela in dig själv som utför monologen. Använd en mobiltelefon, dator eller digitalkamera under en av dina övningssessioner för att spela in dig själv som reciterar raderna. Titta sedan på inspelningen och ta mentala anteckningar om din prestation. Detta hjälper dig inte bara att memorera monologen utan det hjälper dig också att avgöra aspekter av din prestation som du kan förbättra.
  • Om du prövar för en roll eller försöker få ett bra betyg i en skådespelarkurs, var noga med din ansiktsuttryck, hållning, hastighet och volym. Dessa är viktiga funktioner som domarna kommer att titta på under din prestation.
  • Det kan hjälpa att upprepa inspelningen flera gånger. När du lyssnar, försök att säga orden tillsammans med eller något före inspelningen.

Frågor och svar

 • Hur memorerar jag en monolog på mindre än en vecka?
  Memorera ett till tre stycken om dagen. Få gott om sömn och vila på natten. Upprepa monologen i ditt huvud när du kan.
 • Hur kommer jag ihåg en monolog på några timmar?
  Börja med några meningar och läs dem. Titta sedan bort från monologen och testa dig själv igen. Testa dig själv på monologen även om du inte har det perfekt. Detta hjälper dig att komma ihåg det.
 • Hur kan jag förbereda mig för en mycket lång monolog?
  Du måste verkligen ansluta till karaktären och orden du säger, eftersom det är värdelöst att bara memorera ord som inte betyder något för dig, eftersom publiken tydligt kommer att se detta och snabbt tappar intresset. Om du ansluter till karaktären blir det lättare att komma ihåg dina ord och om du glömmer kan du alltid improvisera längs rätt linjer eftersom du kommer att ha kopplat till din tolkning av karaktären. Se till att du försöker välja en monolog som intresserar dig eftersom det gör det lättare att ansluta och komma ihåg.
 • Är det alltid nödvändigt att memorera en monolog, eller kan den läsas?
  Ja, det kan läsas, men det blir mycket bättre om du memorerar det och pratar med självförtroende. Om du gör det för en tävling / scenutställning, kommer att läsa det att minska den positiva påverkan på publiken / domarna. I en tävling kan dina poäng till och med dras av.
 • Hur kommer jag ihåg en lång rad skämt i ordning?
  Det är precis som att memorera allt annat. Ta ett skämt i taget. Flashkort kan vara en bra idé, eller bara tilldela skämtarna ett nummer och låt en vän fråga dig, "Vad är skämt nummer ett?" etc.
 • Hur skriver jag en som är lätt att komma ihåg?
  Använd vanliga ord och fraser, och kanske göra det lite kortare så att det är lätt att komma ihåg. Men skriv inte en dålig monolog bara för att det blir lättare att komma ihåg.

Kommentarer (5)

 • schimmeljayne
  Detta hjälpte mig för min audition till Lagaurdia.
 • poppyowen
  Jag måste memorera min monolog på en dag. Detta var till hjälp!
 • baileywayne
  Detta hjälpte mig verkligen med dramaexaminer och auditions. Jag måste alltid memorera saker och det är till stor hjälp.
 • pbaker
  Det var till hjälp eftersom jag lärde mig min monolog inom en vecka. Jag fick ett bra betyg på min scenkonstkurs.
 • roxanneschaden
  Detta var oerhört hjälpsamt. Jag gillade verkligen den del där de ber dig att öva framför en spegel eller spela in dig själv och läsa den och prata med den.
Relaterade artiklar
 1. Hur man gör ett magiskt trick för spöknyckeln?
 2. Hur gör man det stankiga benet?
 3. Hur gör man nedkastningen?
 4. Hur man dansar Boogie Woogie?
 5. Hur linjedans?
 6. Hur gillar man?
FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail