Hur får man bra sångidéer?

Om du fastnar för bra sångidéer finns det många sätt att hitta inspiration. Fördjupa dig i fantastiska album, romaner, målningar och filmer för att få dina kreativa juicer att flyta. Analysera dina favoritartisters texter och sångstrukturer för att hitta en intressant idé du kan arbeta med. Om du kämpar med texter, prova fritt skrivande för att få idéer på sidan. Leta sedan efter en bra text eller fras att arbeta med och brainstorma relaterade idéer. När du väl har fått en bra text, vers eller kör kan du experimentera med att sätta en melodi och ackord på den. Prova mindre ackord för en sorglig sång och durackord för en optimistisk sång. Alternativt kan du gå bort från låtskrivning i några timmar och göra något annat så att du kan komma ut uppdaterad. Du kan till och med få en bra idé när du är ute och går eller fokuserar på något annat. För mer tips från vår musikförfattare, inklusive hur man använder visualisering för att hitta bra sångidéer, läs vidare!

Om du fastnar för bra sångidéer finns det många sätt att hitta inspiration
Om du fastnar för bra sångidéer finns det många sätt att hitta inspiration.

Ibland är det svårt att komma med bra idéer för låtar, men bli inte avskräckta! Om du stöter på problem, ta dig tid att få dina kreativa juicer att flyta. Öppna dig själv för dina känslor och leta efter inspiration i världen omkring dig. Gör skrivövningar och leka med melodier tills du kommer med texter och låtar som väcker ditt intresse. Fortsätt utforska dessa idéer och förfina dem tills du har skapat en sammanhängande, iögonfallande sång.

Metod 1 av 3: hitta inspiration

 1. 1
  Visualisera meddelandet, temat eller ögonblicket som du vill fånga. Om du vill skriva en låt om ett visst ämne, sitt på en lugn plats och rensa ditt sinne. Tänk på ditt ämne eller titta på det om det är ett objekt, en bild eller en miljö. Låt det fylla dina känslor och försök sätta ord på din upplevelse.
  • Anta att du precis hade ett bra första datum och känner för att skriva en låt om det. Rensa ditt sinne, spela natten i ditt huvud och låt dina tankar och känslor tränga igenom.
  • Filtrera inte dina tankar eller försök att tvinga dig själv att skriva ner ord. Fokusera bara på att sätta dig själv i ögonblicket och låta det driva dina känslor. Om du blir inspirerad och ord kommer att tänka på, skriv dem fritt utan att göra några ändringar.
 2. 2
  Låt ditt sinne vandra medan du gör rutinmässiga uppgifter. Låt dina kreativa juicer flöda när du tvättar, duschar, kör eller går en promenad. Tänk på ett minne, en person eller en känsla, eller rensa bara dina tankar och var öppen för alla idéer som flyter upp till ytan.
  • Om en idé till en låt, melodi eller text kommer till dig, skriv ner den eller spela in dig själv med en mobilapp.
 3. 3
  Analysera andra artisters texter och sångstrukturer. Läs sångtexter från olika genrer och tidsperioder. Lägg märke till hur konstnärer strukturerade verser och refrängar, rimscheman och rytmiska mönster. Identifiera tonen, lägg märke till enheter som likheter och metaforer, och fråga dig själv vem konstnärens ord adresserar.
  • Leta efter likheter och skillnader mellan genrer och perioder. Använd dina insikter för att informera om din egen smak, sätt dina musikmål och bestäm vilken typ av låt du vill skriva.
  • Till exempel är samtida popspår typiskt fängslande, enkla och använder sig av repetition. Många alternativa hiphoptexter är rytmiskt och tematiskt komplexa, medan countrytexter ofta syftar till att berätta en historia med en tydlig början, mitt och slut.
 4. 4
  Leta efter inspiration i musik, litteratur, film och andra konstformer. Fördjupa dig i ett klassiskt album, en fängslande roman, slående målning eller lysande film. Sätt dig själv inom konstverkets berättelse eller ögonblick. Låt det spela i ditt sinne och utlösa dina känslor.
  • Om du har ett särskilt tema i åtanke, titta på konstverk med liknande toner. Att till exempel lyssna på kärlekssånger eller titta på ett romantiskt drama kan hjälpa dig att bli inspirerad om du vill skriva en egen kärlekssång.
  EXPERTTIPS

  Gå utanför dig själv för att skjuta kuvertet. Halle Payne, låtskrivare, berättar för oss: "Det behöver inte handla om dig. Sätt dig själv i en annan karaktär och skriv från deras perspektiv. Det kan vara mörkt och torterat, roligt eller helt enkelt konstigt. Även om det är inte en hit, den här typen av övning sträcker dina låtskrivningsförmågor.

 5. 5
  Rita bilder och föreställ dig historier om dina skisser. Om du tänker bättre på bilder än ord, gör snabba klotter eller skiss en scen eller känsla. Titta tillbaka på dina ritningar och tänk på vad som händer i bilderna framför dig.
  • Även nonsensklotter kan lägga till färgglada detaljer i sångtexter. Anta att du ritade en streckfigur som försökte balansera en elefant, piano och soffa ovanpå varandra. Du kan använda den bilden som en metafor eller likna i en låt om att hantera massor av tryck.
Ibland är det svårt att komma med bra idéer för låtar
Ibland är det svårt att komma med bra idéer för låtar, men bli inte avskräckta!

Metod 2 av 3: komma med texter

 1. 1
  Skriv fritt i 15 till 30 minuter varje dag. Att skriva är som att träna dina muskler, så håll dig till en fast rutin. Utan att redigera eller filtrera dina tankar, skriv vad du kommer att tänka på i 15 till 30 minuter om dagen. Oroa dig inte om det mesta av det du skriver är oanvändbart. Ibland kan du komma med en bra linje som du kan fortsätta utforska.
  • Skriv, redigera texter och brainstorma musik på en lugn plats. Du kommer inte att kunna koncentrera dig efter bästa förmåga om TV: n är på eller om det är mycket uppståndelse runt dig.
 2. 2
  Håll ett anteckningsblock på dig och klottra anteckningar hela dagen. När du är ute och tänker på en idé, anteckna den eller spela in den på din telefon. Även om du vill spela in dig själv sjunger eller talar, håll en kudde och penna på dig om din enhet dör.
  • Bra idéer kan komma mitt på natten när du befinner dig i ett drömmande tillstånd, så håll en kudde på nattduksbordet. Även om det inte är mycket meningsfullt när du läser det på morgonen, kan det vara ett grovt tema, melodi eller text.
 3. 3
  Hitta en bra rad i dina anteckningar och utöka den. Titta igenom dina dagliga pad- eller journalposter, fritt skrivande anteckningar och allt annat du har skrivit. Beroende på hur mycket du skriver, granska dina sidor dagligen, några dagar eller varje vecka eller så. Försök hitta en bra rad, fraser eller ett stycke och arbeta sedan med att utveckla den idén.
  • Du kan skriva en veckas bidrag och hitta 1 eller 2 rader som verkar klicka. Fortsätt utforska den idén med både fritt skrivande och målmedvetna skrivsessioner. Försök att komma med passager som vidareutvecklar idén.
  • Tänk på att bra låtar ofta är konversativa. Syfta till enkelhet, särskilt när du först kommer med texter. Du kan oroa dig för rim, rytmer och färgglada bilder senare.
 4. 4
  Förfina dina passager till rimmande verser. När du väl har satt ihop dina råa texter, arbeta med att justera deras rytm och skapa ett rimschema. Försök att använda en rimmande ordbok för att byta ut ord i dina verser och skapa tilltalande ljud.
  • Tänk på att du inte bör offra mening eller känslomässigt innehåll bara för att göra ett rim. Dessutom behöver rimmet inte alltid vara strikt eller perfekt.
  • Ta till exempel texten "Berätta för mig något, flicka / Är du lycklig i den här moderna världen?" "Flicka" och "värld" rimar inte perfekt, men de delar tillräckligt med vokalljud och konsonantljud för att behaga örat.

  Tips: Dina texter och melodi måste samarbeta harmoniskt snarare än att boxa varandra till besvärliga, tvingade fläckar. Om du skriver texter först, utveckla din melodi när du förfinar dem istället för att sätta dem i sten innan du kommer med en låt.

Sitt på en lugn plats och rensa ditt sinne
Om du vill skriva en låt om ett visst ämne, sitt på en lugn plats och rensa ditt sinne.

Metod 3 av 3: brainstorming av melodier

 1. 1
  Spela med låtar och ackord på ditt instrument. Börja med att spela enkla ackord på ditt piano, gitarr eller vilket instrument du spelar. Om du har ett specifikt tema eller texter, tänk på vilken ton din melodi ska förmedla. Om det är mörkt eller sorgligt kanske du vill hålla fast vid mindre ackord. Om det är lyckligt och upp-tempo kanske du är bättre med stora ackord.
  • Oroa dig inte om du inte spelar ett instrument. Du kan fortfarande komma med en fängslande melodi genom att surra eller vissla. Arbeta sedan med en vän eller släkting som spelar ett instrument för att förfina låten och utkast till noter.
 2. 2
  Försök komma med en melodi baserad på en lyrik. Om du redan har skrivit texter, försök att sjunga den första raden i en vers eller kör i en rad låtar och tempo. Lek med att sjunga högre toner vid olika ord för att lägga betoning på. Fortsätt experimentera tills du hittar en minnesvärd melodi som fångar tonen du försöker uppnå.
  • Om du har skrivit texter, fråga en musikvän hur de hör dina ord. Studsa idéer från varandra och sjung orden i olika improviserade låtar.
 3. 3
  Bygg kompletterande låtar runt din basmelodi. För verserna, skapa en progression av toner eller toner i standardmönster. I en enkel melodi går den första raden ofta upp på skalan eller stiger i tonhöjd, sedan sjunker den andra raden som svar.
  • Sjung barnens sång "Twinkle, twinkle, little star / How I wonder what you are." Lägg märke till hur den första radens anteckningar stiger i tonhöjd, sedan går den andra ned.
  • Versernas melodi upprepas, men det betyder inte att den ska vara förutsägbar eller tråkig. Rytm är nyckeln, så experimentera med kombinationer av kvart, åttonde och sextonde toner för att ge din melodi fräscha, fängslande rytmiska accenter.
 4. 4
  Skapa kontrasterande rytmer och låtar för att ge din låt variation. Medan låtens verser upprepar en melodi, ger kören en möjlighet att lägga till kontrast. I många fantastiska låtar överraskar kören lyssnaren med låtar och rytmer som hoppar ut från verserna.
  • Kontrast är nyckeln till vers-körförhållandet. En musikalisk passage som upprepas om och om igen är inte intressant, så fånga dina lyssnares uppmärksamhet med rytmiskt och melodiskt olika avsnitt.

  Exempel: Tänk på Adeles "Rolling in the Deep", där körens långa, skyhöga höga toner verkar hoppa ut ur de lägre, rytmiskt komplexa verserna och pre-kören.

Inklusive hur man använder visualisering för att hitta bra sångidéer
För mer tips från vår musikförfattare, inklusive hur man använder visualisering för att hitta bra sångidéer, läs vidare!

Tips

 • Äkthet är viktigt, så var dig själv, ha mod och var inte rädd för att ta risker.
 • Det finns inget rätt sätt att skriva en låt. Kom med melodier först om det fungerar för dig, eller bygg en låt runt en lyrik.
 • Arbeta med att bygga ditt ordförråd genom att läsa litteratur och sångtexter, använda dagens ordskalendrar och vocab-quiz-appar.

Frågor och svar

 • Hur skulle jag skriva en sång om kärlek?
  Försök att basera din sång på personlig upplevelse. Det blir lättare att skriva, och det blir också mer meningsfullt.
 • Jag vill lära mig spela akustisk gitarr. Hur lång tid skulle det ta mig att lära mig?
  Lång tid - Jag har spelat i tre år och jag lär mig en ny sak varje dag, men du kan få ner grunderna på en månad eller så beroende på hur mycket du tränar.
 • Hur får jag folk att gilla min låt?
  Skriv en låt med relaterade texter och en optimistisk, catchy beat och melodi.
 • Vad händer om du inte kan spela gitarr eller piano?
  Försök ta lektioner eller fråga någon som vet hur man spelar för att se om de kan lära dig.
 • Jag vet inte hur man skriver sångackord eller spelar ett instrument. Vad ska jag göra?
  Överväg att börja med en gitarr- eller pianokurs på din lokala community college. Det är alltid en bra idé att lära sig åtminstone den ena eller den andra om du vill skriva dina egna låtar.
 • Vad händer om jag aldrig har haft en personlig upplevelse med kärlek men jag vill skriva en kärlekssång?
  Titta på filmer om kärlek, läs böcker om kärlek, lyssna på andra låtar om kärlek, tänk på vilken kärlek du har upplevt, eller använd bara din fantasi.
 • Hur länge måste det vara så att det inte drar, men inte så kort att det känns tomt?
  Det beror verkligen på hur spännande låten och dess olika delar är. De flesta popträffar är ungefär tre minuter långa, men vissa är dubbelt så långa och andra är kortare. Om det känns rätt för dig och om folk gillar det, är det rätt längd.
 • Hur kan jag hitta en sångtitel?
  Det kan vara enkelt. Namnge det något du säger flera gånger i låten.
 • Vilka element gör en bra låt?
  Med ackord i åtanke, och att veta vad din låt handlar om, gör det om ditt liv kanske vänner eller något sorgligt du gick och sätt dina känslor genom låten.
 • Hur får låtskrivare idéer till vad låten handlar om?
  Det kan komma från många olika källor, till exempel filmer, böcker, andra låtar eller personliga livserfarenheter.

Kommentarer (9)

 • lewvon
  Jag är musiker, den här artikeln hjälpte mig verkligen.
 • franssoningeger
  Jag har hittat ett sätt att rätta till att skriva en låt och nu kan jag börja min musikkarriär. Tack!
 • zionfadel
  Den här artikeln är till stor hjälp för blivande låtskrivare. Jag skulle rekommendera om du hamnar i saker som inte finns och gör texter till dem.
 • palssonmargot
  Det var bra för idésökande. Det inspirerar också mycket.
 • sofiablomqvist
  Den bästa idén var att bära en anteckningsbok och vara ensam när du skriver din musik.
 • joannesatterfie
  Tips om att stanna i en lugn miljö är på allvar mer användbar än det låter.
 • sarahstevens
  Allt om den här artikeln är korrekt. Under tiden jag läste tänkte jag hela tiden: "Ja, det stämmer! Och det också! Och det här!" så jag tror att jag är på rätt väg! Tack!
 • lisaconn
  Ganska bra. Gjorde en mycket bra musikvideo.
 • haroldspencer
  Genom att sjunga från min tidigare erfarenhet var det dop.
Relaterade artiklar
 1. Hur man gör trance musik?
 2. Hur använder man virtuell DJ?
 3. Hur man analyserar och köar spår i Rekordbox?
 4. Hur lagar jag lagligt på musik?
 5. Hur använder jag DJ-utrustning?
 6. Hur DJ mixar?
FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail