Hur man dödar en fisk mänskligt?

För att mänskligt döda en fisk, halshögg den genom att hålla ner huvudet och klippa av den med en kraftfull rörelse från en vass kniv. Alternativt kan du sätta in kniven bakom skallen och skära ryggmärgen och ryggkotorna, vilket är mindre rörigt än en fullständig avhuggning. Även efter dessa åtgärder tar det ibland några minuter för fisken att dö, så för att säkerställa en snabb död kan du omedelbart ha infört en vass spets eller kniv i hjärnan, mellan ögonen. Fortsätt läsa om du vill lära dig att avliva en akvariefisk.

För att mänskligt döda en fisk
För att mänskligt döda en fisk, halshögg den genom att hålla ner huvudet och klippa av den med en kraftfull rörelse från en vass kniv.

Om din akvariefisk är allvarligt sjuk är det mer humant att döda den än att låta den lida. En nyfångad fisk kommer oundvikligen att känna smärta, men det finns sätt att minimera detta och döda det snabbt.

Metod 1 av 3: förbereda en akvariefisk för eutanasi

 1. 1
  Fråga en veterinär om möjligt. Det finns många arter av akvariefiskar, och för de flesta av dem är de ideala läkemedelsdoserna och andra tillstånd okända. En veterinär utbildas för att märka tecken på lidande och justera processen vid behov, vilket ger din fisk en mindre smärtsam död.
  • Endast metoder som är rimliga att utföra hemma ingår i denna artikel. Andra metoder, såsom elektrocution och dödlig injektion, är svåra att utföra mänskligt utan träning och / eller kan skada personen som utför dem.
 2. 2
  Slå upp din art. Ett isbad eller ett visst läkemedel kan vara humant för en fiskart och orsaka lidande hos en annan. Instruktioner nedan ger dig den information du behöver för att undvika misstag. En online-sökning efter eutanasiinformation om din specifika art kan dock leda till en mer konkret rekommendation. De flesta fiskarter har inte studerats, men det är fortfarande värt några minuter om din har gjort det.
 3. 3
  Förvara fisken i en miljö med låg stimulans. Förvara fisken i ett tyst rum. Blockera ljus med ett ogenomskinligt akvariumlock, eller byt till röd belysning som knappt tränger igenom vattnet. Dessa åtgärder kommer att minska mängden ljusstimulering som fisken får och samtidigt lämna tillräckligt med ljus för att du ska kunna arbeta.
 4. 4
  Håll mat i 24-48 timmar före dödshjälp. Om inte fisken är vid dödens dörr, vänta tills fisken har gått utan mat så länge. Fisken absorberar det dödliga läkemedlet snabbare på fastande mage och är mindre benägna att återuppliva det.
  • Hoppa över detta steg om du använder en metod som inte innehåller droger.
 5. 5
  Fortsätt till en av metoderna nedan. Alla metoderna nedan är humana sätt att avliva en fisk. Läs instruktionerna noga innan du börjar. Inte alla metoder är lämpliga för alla arter. Ett avlivningsbad är inte lämpligt för fisk du tänker äta.
Om din akvariefisk är allvarligt sjuk är det mer humant att döda den än att låta den lida
Om din akvariefisk är allvarligt sjuk är det mer humant att döda den än att låta den lida.

Metod 2 av 3: förbereda ett eutanasi-bad

 1. 1
  Förbered en separat tank. Om inte alla fiskar i en tank behöver avlivas, behöver du en andra behållare. Överför en del av vattnet från den aktuella tanken till en ny, ren behållare, helst med en liknande inställning för luftning och temperaturkontroll. Att använda vatten från en annan källa eller vid en annan temperatur kan stressa fisken eller orsaka en omänsklig död.
  • Vissa läkemedel, inklusive MS-222, kanske inte är effektiva vid temperaturer under 10°C.
  • Att avliva en stor fisktank är svårt och kräver mätningar av syre och kemisk koncentration för bästa dosberäkningar. Be en veterinär att utföra detta om det är möjligt.
 2. 2
  Överväg att använda ms-222. Säljs också som trikainmetansulfonat, "Finquel" eller "Tricaine-S" i djuraffärer, detta är det mest pålitliga alternativet för de allmänt tillgängliga läkemedlen. Du hittar det här i sällskapsdjurbutiker. Detta är det enda allmänt tillgängliga läkemedlet som godkänts av FDA för detta ändamål. Använd 5-10 gånger den mängd som etiketten rekommenderar för anestesi, vanligtvis 250 till 500 mg / L.
  • Ät inte fisk som dödats på detta sätt.
 3. 3
  Använd inte alkohol. Många säger att alkohol är ett smärtfritt sätt att avliva din fisk. Detta är felaktigt. Det orsakar bränning i gallen och är mycket smärtsamt för fisken att uthärda.
  • Att använda alkohol för att avliva fisken har beskrivits som att doppa en person i bensin för att avliva dem. Gör det inte!
 4. 4
  Använd kryddnejlika olja försiktigt. Det är inte lätt att säga hur koncentrerad en viss flaska kryddnejlikaolja är eller till och med vad den innehåller. Det kan sova din fisk men misslyckas med att döda den. Fisken är inte säker att äta, och vattnet kan orsaka skada om det dumpas i vattenförsörjningen. Om du bestämmer dig för att använda den, prova den här metoden:
  • Skaka en droppe i vatten tills det är mjölkigt och lägg sedan i tanken.
  • När fisken sover i botten, skaka och tillsätt ytterligare 13 droppar per liter vatten (50 droppar per gallon).
 5. 5
  Överför fisken. När du har lagt till det valda läkemedlet, näta fisken och flytta den snabbt till dödshjälpsbadet. Hantera så lite som möjligt för att undvika stress.
 6. 6
  Vänta tills fisken är död. Alla avlivande läkemedel kan göra att fisken går i sömn om för lite används. Döden tar ofta 30 minuter att komma fram, och du kan behöva vänta 2 timmar för att vara säker. Se noga efter följande dödstecken:
  • Ingen rörelse av gillfliken under 10 minuter. (Vanligtvis efter spasmer med 1 minut mellanrum.)
  • Ingen rörelse i ögat när fisken vippas från sida till sida.
  • Mycket långsam hjärtfrekvens. Hjärtat kan fortsätta efter döden, men ett starkt, ihållande slag betyder att fisken lever.
  • Om du inte ser dessa tecken inom en timme eller två, eller om fisken vaknar igen, lägg till mer av läkemedlet.
  • Om du vill vara säker på att fisken är död, döda den med de fysiska metoderna nedan eller frys den i isvatten. Dessa bör inte orsaka smärta om fisken är djupt bedövad.
Vänta tills fisken har gått utan mat så länge
Om inte fisken är vid dödens dörr, vänta tills fisken har gått utan mat så länge.

Metod 3 av 3: döda fysiskt

 1. 1
  Tänk på din egen förmåga och reaktion. Dessa metoder är bara humana om du kan utföra dem exakt och snabbt. Hoppa till en annan sektion om du tror att synen på gore eller en kämpande fisk kommer att påverka dig. Dessa metoder används vanligtvis för att döda matfisk eller försökspersoner i laboratorier, inte familjens husdjur.
  • Om du inte har erfarenhet av fiskanatomi, bör du träna på död fisk först så att du kan utföra dessa snabbt och utan misstag.
 2. 2
  Macerate liten fisk. Fisk som är mindre än 2 cm lång kan avlivas omedelbart i en fiskmaserare som hugger isär med snabbt rörliga blad. Se till att använda en macerator avsedd för exakt din fiskstorlek.
  • Ju större fisken är, desto mindre human är denna död. Även om du har en macerator avsedd för större fisk kan det orsaka lidande.
 3. 3
  Knacka fisken medvetslös (valfritt). Bedöva fisken genom att klubba den strax ovanför ögonen, med ett lämpligt storlek, hårt föremål. Upprepa med mer kraft om fisken fortfarande är medveten. Det finns bevis för att åtminstone vissa fiskarter kan förbli medvetna efter halshuggning, så detta steg rekommenderas starkt.
  • Fiskarter som är anpassade för lågt syreförhållande är mer benägna att vara medvetna efter avhuggning.
 4. 4
  Kapsla bort fisken. Håll ner huvudet och skär av det med en kraftfull rörelse från en vass kniv, strax bakom skallen.
  • Alternativt kan du sätta in kniven bakom skallen och skära ryggmärgen och ryggkotorna. Denna "cervikal transektion" är mindre rörig men rekommenderas inte om du inte har erfarenhet av fiskanatomi.
 5. 5
  Pith hjärnan omedelbart. Även efter halshuggning kan fisken fortfarande leva under en kort tid. Säkerställ en snabb död genom att omedelbart sätta in en vass spets eller kniv i hjärnan mellan ögonen. Tryck framåt och bakåt för att förstöra hjärnan och änden av ryggmärgen.
  • Du kan använda online-resurser för att hitta den mest effektiva punkten för att infoga spiken, för olika ätbara arter.

Tips

 • Spola aldrig fisk, levande eller död. Levande, de utsätts för otänkbar stress i en osäker miljö där de kan komma in i naturliga vattenvägar och förstöra inhemska befolkningar, och döda kan de skada avloppsreningsutrustning.
 • En avlivad fisk kan sprida sjukdomar eller giftiga avlivningsdroger. För att kasta det på ett säkert sätt, bränn det; begrava den djupt och borta från vatten; eller linda in plast eller papper och placera i hushållsavfall. Spola inte fisken.
Ett isbad eller ett visst läkemedel kan vara humant för en fiskart
Ett isbad eller ett visst läkemedel kan vara humant för en fiskart och orsaka lidande hos en annan.

Varningar

 • Låt inte fisken lida genom att skynda på jobbet och avliva på ett felaktigt sätt. I tillräckligt låga doser kommer vissa av dessa kemikalier att vara smärtsamma men inte döda, så gör det rätt.
 • Se till att din fisk inte kan botas eller sparas eller har verklig smärta. Avliva inte en fisk för att du inte vill ha den eller så kom den ner med lite mild svamp. Tuberkulos är ett exempel på en tid då avlivning är acceptabel.
 • Använd inte en annan metod utan att rådgöra med en veterinär. Spolning, kvävning eller mikrovågsugn är omänskliga metoder. Frysning eller kokning är humant för vissa arter och extremt smärtsamt för andra.
 • Vissa fiskar kan agera oregelbundna eller energiska strax innan de somnar, särskilt med kryddnejlikaolja. Detta kan eller inte kan betyda att fisken lider. De läkemedel som listas här orsakar att detta händer mindre ofta än andra läkemedel.

Frågor och svar

 • Vem skulle döda en fisk?
  Vissa människor tål inte att se sina sjuka husdjur lida... det är en anledning.
 • Varför skulle någon vilja förstöra en fiskhjärna?
  För att säkerställa att den dör och inte överlever halshuggningen och lider ytterligare.
 • Kan jag bara ta fisken till veterinären för dödshjälp?
  Generellt, ja. Din veterinär kan ha frågor eller ett protokoll de behöver följa, men de borde kunna hjälpa till.
 • Min guldfisk har en strimlad ryggfena. Jag hörde att de växte tillbaka, men jag vet inte om det kommer, ska jag döda det?
  Nej, du bör försöka behandla din fisk först med något som Melafix, vilket hjälper till att läka fenor.
 • Kan jag bara lägga fisken på trottoaren?
  Du kan, men det skulle inte betraktas som ett "humant" sätt att döda en fisk.
 • Min fisk lider av svår finrutt och jag har försökt bota den utan lycka. Han har svårt att andas. Ska jag döda honom?
  Försök först att sätta honom i karantän, gör en komplett vattenbyte och använd en naturlig botanisk behandling (tillgänglig online eller i många djuraffärer). Om det inte hjälper, ja, är det nog dags att avsluta hans lidande mänskligt.
 • Varför skulle någon vilja döda sin akvariefisk?
  Om fisken är extremt skadad / sårad nästan till dödsfallet kan det leda till extremt lidande om du lämnar den okontrollerad. Att döda det omedelbart undviker lidande.
 • Min gula molly som jag fick igår ser ut som om den är skadad / sjuk. Är det okej att ta tillbaka det till djuraffären istället för att döda det?
  Ja, det är okej. Bara nämna att du tycker att det är sjuk så att någon annan inte får det. Petco ger dig en kredit. Min fisk dog och de tog fortfarande tillbaka den. Det skulle dock vara en bra idé att kontrollera ditt vatten innan du lägger till någon ny fisk i det, bara om det är något fel.
 • Varför skulle någon vilja halshöga ett familjedjur efter att ha slagit det med en fladdermus?
  Det är ett av de mest humana sätten att få en fisk att sova, och om du är en husdjursägare eller en fiskentusiast som äger en fisk som är mycket sjuk, vill du att fisken ska få så lite smärta som möjligt.
 • Min guldfisk har en strimlad ryggfena. Jag hörde att de växte tillbaka, men jag vet inte. Ska jag döda det
  Nej. En sönderriven fen är inte någon större skada, om inte din fisk har problem med att simma eller hålla sig upprätt.

Kommentarer (3)

 • brucesimpson
  Efter att ha läst den här artikeln kände jag att kryddnejlikaolja, som jag aldrig hade hört talas om, skulle vara rätt sätt att handla för min fisk. Det var väldigt skonsamt för oss båda.
 • torgnyhermansso
  Det hjälper lite.
 • jakubowskitrent
  Allt hjälpte. Jag har inte fått göra det än, men det borde vara till nytta någon gång. Tack för att du tillhandahåller denna information!
Relaterade artiklar
 1. Hur bota guldfisk droppar?
 2. Hur syresätter man växter i en damm?
 3. Hur vet jag om en bettafisk är sjuk?
 4. Hur suger man vatten?
 5. Hur ställer jag in en enkel tankreserver?
 6. Hur man dekorerar en akvarium?
FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail