Hur introducerar jag ett tal?

Hur blev du först intresserad av ditt tal
Hur blev du först intresserad av ditt tal?

Om du har till uppgift att hålla ett tal kan du frestas att bara tala naturligt och med lite förberedelse. Även om du kan vara frestad att lansera dina idéer med lite förberedelse, kommer ditt tal att ha den bästa effekten på din publik om du ger dem en introduktion. Med en introduktion får din publik en tydlig uppfattning om vad de ska ta bort från dina ord. Därefter kommer du att känna dig säker och bekväm att tala offentligt.

Del 1 av 3: strukturera introduktionen

 1. 1
  Ge en karta över ditt tal. Vilka är de viktigaste idéerna som din publik kommer att ta från talet? Vad vill du att de ska komma ihåg när ditt tal är över och de återvänder hem?
  • Undvik att öppna med några uttalanden som får din publik att tvivla på din trovärdighet. Säg inte "Jag fick ingen tid att förbereda mig" eller "Jag har varit för stressad för att fokusera på detta." Även om du inte har förberett dig grundligt, låtsas som om du har gjort det.
  • Skylt dina poäng. Till exempel, i inledningen kan du säga något som "Idag kommer jag att börja med att prata med dig om hur du startar ett litet företag. Jag kommer att följa det med några marknadsföringsråd, och senare kommer jag att prata om hur du kan fortsätta att växa din företag."
 2. 2
  Bestäm din publik. Innehållet och strukturen i din introduktion beror på din kunskapsnivå och intresse. Pratar du med en publik på en konferens där de redan kan ha lite kunskap eller ditt ämne? Eller är det en publik som du inte känner till och som inte har någon förkunskap om ditt ämne?
  • Tänk på publikens demografi. Är dina lyssnare familjemedlemmar, vänner eller kollegor? Pratar du om en kulturell, vetenskaplig, politisk eller ekonomisk fråga? Har medlemmarna i din publik mycket liknande bakgrunder eller är de mer olika?
  • Om din publik redan är allmänt informerad om ditt ämne, spendera inte din introduktion på att förklara mycket grundläggande begrepp. Din publik kan tycka att detta är förolämpande eller nedlåtande.
  • Om din publik inte är informerad om ditt ämne, förklara varför de borde bry sig om det. Hur påverkar det dem? Vad ska de vinna på att lyssna på ditt tal? Undvik att använda jargong eller komplicerade begrepp som din publik kanske inte känner till. De kan lätt bli ointresserade och distraherade från dina ord.
 3. 3
  Mät rätt längd på din introduktion. Inledningen bör vara kort, endast cirka 10% av längden på det totala talet. Du har en begränsad tid för att hålla din publik fängslad, så det är viktigt att komma till hjärtat av ditt tal.
  • Ge dig själv tid att ge din publik en karta över dina poäng, men använd inte introduktionen som ett sätt att fördröja att faktiskt göra dessa punkter i ditt tal.
  Du kommer att tycka att introduktionen är en bra tid att diskutera visuella hjälpmedel du införlivar i talet
  Du kommer att tycka att introduktionen är en bra tid att diskutera visuella hjälpmedel du införlivar i talet.
 4. 4
  Definiera ditt intresse för ämnet. Hur blev du först intresserad av ditt tal? Hur har ditt intresse utvecklats sedan dess?
  • Ett väldigt tydligt exempel eller anekdot kommer att dra in din publik tidigt och hjälpa till att upprätthålla deras uppmärksamhet under hela talet. Till exempel kan du börja med att säga "Jag startade inte en liten företagsägare. Jag började som veterinär, men efter några år insåg jag att mitt hjärta verkligen låg i entreprenörskap. Jag är här idag för att dela min passion med dig. "
 5. 5
  Injicera lite humor. Ett skämt hjälper till att fånga din publiks intresse och också ge dem en känsla av din personlighet, vilket gör dig mer relaterad och engagerande.
  • Om du håller ett tal i en professionell miljö, se till att undvika svordomar och allt som kan störa några av dina publikmedlemmar. Håll dig till neutrala skämt.
  • Om du håller en bästa man eller hederspiga vid ett bröllop, se till att dina skämt är smakfulla och inte innehåller något som kan vara riktigt skadligt mot bruden eller brudgummen eller deras familjer. Kom ihåg: det är en skål, inte en stek.
 6. 6
  Ställ en övertygande fråga eller använd en fängslande offert. Om humor inte är en lämplig krok för din publik, använd en annan retorisk anordning för att fånga deras intresse. Finns det en fråga som du vill att publiken ska överväga när du håller ditt tal? Finns det en viktig metafor eller allegori som du använder för att illustrera dina övergripande poäng? Om så är fallet, inkludera dessa i din introduktion.
  • Om du har ett inspirerande citat som du vill använda för att representera dina poäng, kan du överväga att använda det också. Men se upp för att använda allt som är för kliché eller banalt. Det kan uppmana din publik att tvivla på din originalitet.

Del 2 av 3: revidera introduktionen

 1. 1
  Läs introduktionen högt. Att introducera ett tal är en auditiv upplevelse; du måste se till att det kan följas av örat, inte ögat.
  • Undvik generellt långa, vandrande meningar eller klämma ihop flera idéer till en lång mening. Din publik kommer att kämpa för att följa din tankegång om du inte ger pauser i ditt tal.
  • Använd ett enkelt, vanligt språk. Om du inte pratar med en publik med specialkunskaper bör du undvika att använda jargong eller dunkel ordförråd.
  • Läs med en highlighter i handen. Om du inte kan läsa en mening i ett normalt andetag, markera den. Det är för långt och du måste förkorta det.
 2. 2
  Inkludera konkreta exempel och bilder. Om du talar på obskyra, abstrakta språk kommer din publik snabbt att tappa intresset. Använd istället konkreta exempel för att stödja dina idéer.
  • Tänk dig att du försöker rita en bild med ord när du berättar en historia. Om du använder en anekdot, ge övertygande detaljer som är relevanta för historien. Beskriv viktiga detaljer, som historiens fysiska inställning och din känslomässiga reaktion på specifika händelser.
  • Till exempel, i ett best man-tal kan du säga något som "Första gången jag träffade Jake, var han täckt av lera och blåmärken från topp till tå. Vi hade precis avslutat Tough Mudder-loppet och redan från början visste att han skulle bli en enastående vän. "
  Om du har till uppgift att hålla ett tal kan du frestas att bara tala naturligt
  Om du har till uppgift att hålla ett tal kan du frestas att bara tala naturligt och med lite förberedelse.
 3. 3
  Förbered ett visuellt hjälpmedel. Du kommer att tycka att introduktionen är en bra tid att diskutera visuella hjälpmedel du införlivar i talet. Kanske har du en powerpoint, ett bildspel eller en handout. Varna din publik för din plan att hänvisa till detta hjälpmedel i talet.
  • Du kan också inkludera ett nyckel citat eller exempel på ett visuellt hjälpmedel som inkapslar din huvudavhandling (eller argument) i talet.
  • Överrask inte din publik med text i det visuella hjälpmedlet. Några kraftfulla bilder och punktpunkter är mer effektiva än ordväggar.

Del 3 av 3: öva din introduktion och övergripande tal

 1. 1
  Perfekta dina icke-verbala ledtrådar. Att hålla ett tal är inte bara en läsning. Snarare måste du använda många icke-verbala ledtrådar för att engagera din publik.
  • Få ögonkontakt. Oavsett om du bara pratar med en handfull människor eller ett rum med tusentals, bör du försöka få ögonkontakt med olika publik. Det kommer att visa din publik att du inte bara läser dina idéer högt utan också försöker skapa en verklig koppling till dem.
  • Använd engagerande ansiktsuttryck. Le när du diskuterar något trevligt; om du diskuterar något dyster, bör ditt ansikte återspegla detta. Att använda engagerande ansiktsuttryck ger publiken en indikation på hur de ska reagera på dina idéer.
  • Var uppmärksam på dina gester. Om du planerar att gå runt en scen när du ger din introduktion kan du röra en hand i en liten cirkelrörelse när du pratar. Men se till att du inte gestikulerar vilt eller på ett sätt som kommer att distrahera din publik.
  • Öva framför en publik. Försök att ge en övning av din introduktion och tal inför några vänner. Detta ger dig möjlighet att bli bekväm med icke-verbala ledtrådar.
  • Öva i spegeln. Om du inte har en levande publik som du kan träna framför, bör du försöka hålla ditt tal framför en spegel. Detta ger dig en tydlig känsla av din hållning, ditt uttryck och dina gester när du pratar.
 2. 2
  Välj din outfit. Det här kan verka som en liten detalj, men om du kan välja din outfit i förväg kommer den att ta bort stress senare.
  • Välj något bekvämt och som du vet passar dig. Mörka färger tenderar att dölja fläckar eller svettmärken mer effektivt än ljusa färger.
  • Välj inte något med ett riktigt upptagen mönster. Du kommer att sluta distrahera publiken.
 3. 3
  Scout ut rymden. Om du kan, försök att besöka platsen där du kommer att hålla talet i förväg. Du får en känsla av publikens placering, belysningen och all nödvändig teknik i förväg.
 4. 4
  Minska eventuell stress. Offentligt tal kan vara nervös, men det behärskas lätt med övning. Det finns många stressbesparande steg du kan ta för att se till att du håller ett bra tal.
  • Träna innan talet hålls. Motion kan begränsa produktionskortisolen i ditt system och därmed minska dina totala nivåer av stress. Det släpper också endorfiner som håller din stress på ett minimum.
  • Lyssna på andra berömda tal. Du kan läsa till tal som hålls av Dr Martin Luther King Jr., president John F. Kennedy, president Barack Obama, president Ronald Reagan för att få inspiration till hur du kan förmedla dina åsikter med passion och självförtroende. Ted Talks-presentationer kommer också att innehålla övertygande offentliga talare.
  Ett mycket tydligt exempel eller anekdot kommer att dra in din publik tidigt
  Ett mycket tydligt exempel eller anekdot kommer att dra in din publik tidigt och hjälpa till att upprätthålla deras uppmärksamhet under hela talet.
 5. 5
  Öva, öva, öva. Ingenting får dig att känna dig mer självsäker när du går in i ditt tal än att känna till det framåt. Om du tränar upprepade gånger kommer du att kunna tala mer konversation snarare än i en stel, snygg kadens.

Varningar

 • Plagiera aldrig (eller kopiera) ord som tillhör någon annan, särskilt utan att ge dem kredit. Ha förtroende för dina egna idéer och uttrycka dem ärligt.

Frågor och svar

 • Hur pratar jag offentligt?
  Se Gör ett offentligt tal.

FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail