Hur väljer man en sten för en förlovningsring?

När du väljer en förlovningsring, välj en hårdare, mer hållbar sten, som en diamant eller safir, snarare än mjukare stenar som lättare skadas, som opaler och pärlor. Välj sedan en idéstorlek baserat på din budget och storleken på din partners hand. Kom ihåg att större inte alltid är bättre - en mindre sten med kvalitetsskärning kan vara det bästa valet eftersom ju bättre skär, desto blankare är stenen! För några råd om hur du väljer en stenform som passar din partner, bläddra nedåt.

Diamanter är långt ifrån det enda valet när det gäller en långvarig
Diamanter är långt ifrån det enda valet när det gäller en långvarig och lysande förlovningsringsten.

Du vill presentera din framtida make med en ring som kommer att uttrycka din kärlek, men hur vet du vilken ring som är rätt när det finns så många att välja mellan? Att välja en sten till din förlovningsring kan ta lite tid, men om du använder några av tipsen nedan kommer du att få en ring som ni båda kommer att älska!

Del 1 av 2: plocka en sten som håller

 1. 1
  Tänk på diamant för hållbarhet och ett klassiskt utseende. Diamanter är de mest hållbara ädelstenarna (ger en perfekt 10 på Mohs-hårdhetsskalan) och förblir ett traditionellt och populärt val för förlovningsringar. De klassificeras enligt vad som kallas "de fyra Cs": klippning, färg, karat och klarhet, som tillsammans utgör den universella standarden för att bedöma en diamants kvalitet.
  • Cut bestämmer diamantens glans och gnistan.
  • Färgen sträcker sig från färglös till kanariegul. Diamanter med mindre färg anses vara mer värdefulla.
  • Karat mäter stenens vikt. I de flesta fall översätts högre karat till dyrare stenar.
  • Klarhet avser mängden och storleken på inneslutningar och fläckar på stenen. Felfri tydlighet visar inga brister, medan inkluderad klarhet har ett betydande antal brister.
 2. 2
  Gå med safir för ett mer unikt och billigare alternativ. Diamanter är långt ifrån det enda valet när det gäller en långvarig och lysande förlovningsring sten. Safir, som finns i en mängd olika nyanser och har hög motståndskraft mot repor på ytan, är ett särskilt populärt alternativ.
  EXPERTTIPS

  Om du inte vill ha en traditionell diamantförlovningsring är safir, smaragd, rubin och ametist alla vackra alternativ.

 3. 3
  Välj rubin eller akvamarin för lika hårdhet och skönhet. Dessa två stenar, värderade nio respektive åtta på Mohs-skalan, är mycket attraktiva stenar som tål dagligt slitage. Ruby är en röd eller rosa sten, medan akvamarin har en delikat ljus vattenfärg.
 4. 4
  Undvik skador som är känsliga för pärla, opal och smaragd. Alla dessa stenar är populära och visuellt förtjusande, men att välja dem för din förlovningsring medför många risker. På grund av sin mjukhet är pärlor och opaler benägna att repa på ytan, medan smaragder är kända för att enkelt spricka eller flisas.
Men att välja dem för din förlovningsring medför många risker
Alla dessa stenar är populära och visuellt förtjusande, men att välja dem för din förlovningsring medför många risker.

Del 2 av 2: räkna ut logistik

 1. 1
  Välj en stenform som passar din partner. Stenar finns i en rad olika former, inklusive rund, päron, hjärta och oval. Var noga med att välja en form som kommer att komplettera din fästmö med fingret, såväl som idealiskt visas i rätt miljö.
  • Rund- och prinsessskärning (som är kvadratisk) är klassiska former och de två som oftast köpts. Dessa former är de mest lysande i sin storlek, vilket innebär att de har en mer intensiv ljusreflektionsförmåga.
  • Ovala, strålande, kuddar och markiserade former är ofta bäst lämpade för flera stenringar där de är den primära delen. De långsträckta formerna av ovala och markiserade stenar är perfekta för kortare fingrar.
  • Hjärta och andra liknande runda former är lämpliga val för de med större fingrar.
  • Asymmetriska former som päron och trilliant är väl lämpade för patiensinställningar.
 2. 2
  Välj en stenstorlek som är överkomlig och lämplig för din partner. Större är inte alltid bättre. Välj en storlek som passar din förlovnings stil, hand och inställning, förutom att passa din budget.
  • Populära storlekar i genomsnitt mellan 1,0-1,50 karat. För händer mindre än en 6,5 ring storlek, överväga en sten under 1,50 karat. Stenar kommer att se större ut på mindre fingrar och mindre på större.
  • Om din fästmö arbetar mycket med händerna, kan en mindre sten som inte kommer i vägen för deras aktiviteter vara det bättre alternativet.
  • Priserna ökar med stenstorleken, så se till att du sätter prisvärdhet framför det som är störst.
 3. 3
  Var uppmärksam på snittets kvalitet för maximal briljans. Skäret medför stens fasetter och vinklar, inklusive deras kvantitet och proportioner, och avgör hur bra stenen kommer att gnistras i ljuset. Betyg kan variera från utmärkt, vilket betyder att stenen är mycket reflekterande, till dålig, vilket innebär att ljus flyr genom sidorna av stenen. Perfekt skurna stenar kommer att vara mest reflekterande och därmed ha större glans, och de kommer att kosta mest.
Att välja en sten till din förlovningsring kan ta lite tid
Att välja en sten till din förlovningsring kan ta lite tid, men om du använder några av tipsen nedan kommer du att få en ring som ni båda kommer att älska!

Tips

 • Innan du köper, undersök stenen genom en lupp eller ett speciellt förstoringsglas för att kontrollera om det finns brister.
 • Det kan ta upp till sex veckor innan ringarna anländer efter din beställning, så var noga med att ge dig själv tillräckligt med tid.
 • Se till att du får en diamantsorteringsrapport från en oberoende gemologisk förening om du köper en diamant en karat eller större. Dokumentera allt som kan påverka ringen.

Varningar

 • Se till att du handlar på en legitim plats. Få rekommendationer från familj och vänner och leta efter butiker som är ackrediterade av Europas juvelerare eller Gemological Institute of Europe (GIA).
Relaterade artiklar
 1. Hur man kastar en brud dusch på en budget?
 2. Hur man stylar håret för en katedralslöja?
 3. Hur väljer man en bröllopsslöja?
 4. Hur blir jag tjänsteman?
 5. Hur planerar jag ett minnesvärt äktenskapsförslag?
 6. Hur föreslår jag din pojkvän?
FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail