Hur byter jag olja och oljefilter på en motorcykel?

Rengör oljeavtappningsområdet
Rengör oljeavtappningsområdet och själva avtappningspluggen.

Vill du spara lite pengar och lära dig mer om din älskade maskin samtidigt? Försök byta egen olja. Det är billigt, roligt och kräver inte många verktyg!

Steg

 1. 1
  Ställ in din plats. Detta är ett av de viktigaste stegen. Du vill inte springa runt och leta efter verktyg, behållare och trasor medan olja rinner ut ur din cykel och dina händer är för glada för att vrida en dörrhandtag! Kontrollera avsnittet "Saker du behöver" för att göra allt klart.
 2. 2
  Sätt din cykel på sidostödet, mittstativet eller bakstativet om du har en. Sätt din avloppsrör ungefär under bulten. Försök att tänka framåt var oljan ska skjuta ut och se den när den rinner ut. Du kommer sannolikt att behöva justera avloppsplattans placering när den gamla oljan saktar ner. Använd rätt verktyg för att ta bort bulten. Du vill inte ta bort det! Om det tappar i pannan är det bara att ta upp det snabbt och inte bränna dig själv om det är varmt!
 3. 3
  Låt den använda / smutsiga oljan rinna av medan du tar av filtret. Skruva försiktigt bort filtret med en filternyckel eller linda ett läderbälte (eller gummi) runt det som en hundchoker för att få bort det. Var försiktig så att du inte slår ut eller skadar filtret, eftersom det oavsiktligt kan tillåta att vissa av föroreningarna i filtret går tillbaka in i motorn. Det kan finnas lite olja kvar där som kan stänka ut, så se till att du har något där under för att fånga det. Om den är där riktigt tätt kan du slå en skruvmejsel genom sidan med en hammare och använda den för att lossa den.
 4. 4
  Installera en ny krossbricka. Det kan kosta så mycket som en dollar, men är billig försäkring. Var noga med att ta bort den gamla krossbrickan. Den nya Washer kommer att rädda trådarna i din oljetråget eftersom det kommer att ta mindre vridmoment till skiftnyckel ner på oljeavtappnings plug.If den avtappningspluggen brickan är en kopparbricka måste glödgas för att göra det mjukt genom upphettning till Cherry Red och kylning i vatten. Alla kopparbrickor måste glödgas innan de installeras om, annars komprimeras de inte. Detta inkluderar nya eftersom koppar härdar med åldern.
  Du vill verkligen inte dra åt ett oljefilter för hårt
  Du vill verkligen inte dra åt ett oljefilter för hårt.
 5. 5
  Sätt tillbaka avtappningsbulten. Se till att den är ren från smuts och smuts innan du sätter tillbaka den. Kom ihåg att det vanligtvis går i gjuten aluminium, så dra inte åt det för hårt! Se din manual eller din lokala butik för vridmomentspecifikationer för din cykel. Kom ihåg när du använder en momentnyckel att Nm inte är lika med Ft-Lbs. Om du inte vrider vridmomentet i bulten för att specificera, installera bara det snyggt men dra inte åt för hårt!
 6. 6
  Förbered filtret genom att fylla det ungefär en fjärdedel med färsk olja. "Swish" det långsamt för att försöka få ner allt filtermaterial där inne med olja. Sedan, och detta är väldigt viktigt, förbered gummitätningen med en olja på fingret. Få bara hela tätningen "våt". Detta kommer att säkerställa att den kommer i god kontakt med motorn och gör det mycket lättare att ta av den vid nästa oljebyte.
 7. 7
  Rensa filterområdet på motorn från smuts och torka av ett finger med ny olja runt området bara för att få bra ren kontakt. Skruva försiktigt fast det nya filtret. Tvinga inte det! Det borde gå ganska lätt. När det tar mer än ungefär noll ansträngning för att vrida det behöver det bara cirka 0,75 varv åt vänster. Du vill verkligen inte dra åt ett oljefilter för hårt. Och du behöver inte mer än en ren hand för att dra åt den. Använd inte ett verktyg såvida det inte är fäst på en momentnyckel och du drar åt det med fabriksspecifikationer!
 8. 8
  Om du inte redan har gjort det, flytta bort den smutsiga oljan från området så att du inte spiller den! Leta efter oljekapacitet i din handbok och använd tratten för att lägga till ungefär en halv liter under full kapacitet i påfyllningshålet. Stanna och kontrollera nivån. Tillsätt eller töm olja efter behov för att ligga ungefär på den nedre tredjedelen mellan tillsats och full. Du vill inte överfylla oljan! Det lägger till onödigt tryck på tätningarna i din motor och kan minska dess livslängd. Kom ihåg att på motorcyklar måste du ha den rakt upp och ner, inte på sidostativet, för att kontrollera nivån.
 9. 9
  Rensa upp det, kontrollera att du har returnerat alla kepsar och bultar, och du är redo att gå! De flesta bilställen som säljer oljan tar tillbaka den om du häller tillbaka den i originalbehållarna. Det är ett rörigt jobb, men häll det inte på marken. Det försvinner inte, det är riktigt dåligt för miljön och troligtvis är det olagligt.
 10. 10
  Slutligen, se till att du kontrollerar nivån igen såväl som filtret, avtappningsskruven och täthetskåpan efter din första åktur!
  Hur byter jag olja på en Yahama TTR 230
  Hur byter jag olja på en Yahama TTR 230 och vilken olja är bäst att använda?
 11. 11
  Grattis! Jobb bra gjort.

Tips

 • Kom ihåg att het olja flyter mycket bättre, så åka en tio minuters resa innan du drar ur avtappningspluggen. Oljan kommer ut hett och snabbt när det går så var försiktig! Detta kommer att hjälpa till att "tvätta" insidan av din motor med olja och låta den rinna ut fint.
 • Om du cyklar på en sportcykel är oddsen att ditt oljefilter kommer att omges av dina avgasrör. Eftersom brännande olja stinker, prova detta för att hålla oljan borta från de heta avgasrören: skaffa lite aluminiumfolie och linda den över toppen av rubrikerna strax under filteranslutningen!
 • Du vill inte att smuts och smuts från dina verktyg och din butik ska komma in där, så rengör dina verktyg före (och efter) och håll ett rent arbetsområde! Små sandpartiklar i din olja kan förstöra din motor!
 • Bortskaffande av olja är alltid en smärta. Lägg den i en gammal (men ren) blekmedel eller tvättmedelflaska, eftersom de är robusta och har en bra skruv ovanpå. De flesta soptippar tar olja om du är bosatt och ibland bara en viss dag. Töm det inte på marken eller ner i avloppet.
 • Rengör oljeavtappningsområdet och själva avtappningspluggen. Det gör det enkelt att upptäcka en läcka efter att du har fyllt på med ny olja. Det kommer också att hindra dig från att införa smuts från oljepannan till insidan av motorn. Om du ser en läcka efter påfyllning kanske du inte har dragit åt avtappningspluggen tillräckligt, eller att du har åtdragit den för hårt. Vad mer är att lämna olja på det området kommer att locka massor av smuts och göra en riktig röra av området.
  Om du cyklar på en sportcykel är oddsen att ditt oljefilter kommer att omges av dina avgasrör
  Om du cyklar på en sportcykel är oddsen att ditt oljefilter kommer att omges av dina avgasrör.
 • Var noga med att inte dra åt oljeavtappningspluggen för hårt. Oljekärlet är vanligtvis aluminium och matchar inte avloppspluggens stålgängor. En avskalad oljepanna kan vara en stor smärta. Avloppspluggen ska dras åt med den täthet som anges i din bruksanvisning och inte mer.

Varningar

 • Överfyllning av din motor ökar oljetrycket och belastar tätningarna. Tänk på det här. Förare kör vanligtvis sina bilar / cyklar med ännu mindre olja än tillverkaren rekommenderar som ett minimum av olja för att hålla vikten nere. Och tänk på hur hårt de kör sina motorer. Håll dig på den inte tjocka sidan och fyll 0,33 på vägen ovanför "lägg till" (eller den nedre markören). Kolla bara det ofta, som du borde ändå!
 • Rök aldrig eller använd en tändare när du byter olja, laddar batterier eller arbetar med någon del av bränslesystemet (tank, ledningar, kolhydrater, injektorer, etc.).
 • Het olja är het! Var försiktig eftersom du kan bränna dig själv.
 • Olja är inte så lättantändligt, men bränsle som kan ha förorenat din olja är. Olja kommer att brinna, men det tar en värmekälla som är mycket större än en enkel cigarett eller en tändare. Men du kan ha haft en förgasares flottör fastnat och inte ens insett det, och nu kanske du har en hel del bränsle blandat med oljan i vevhuset. Om en flottör klibbar bör överflödigt bränsle rinna ut ur överflödet. Ibland, om linan kläms, pluggas eller stoppas, kan innehållet i hela bränsletanken över en natt hitta sig in i både luftboxen och vevhuset. Det kan hålla fast bara en kort tid vilket resulterar i bara en liten mängd bränsleförlust, men allt bränsle i vevhuset är riktigt, riktigt dåligt. Om det har hänt kan byte av oljedörrar utgöra en explosions- / brandrisk. Ett enkelt sätt att veta vad du har att göra med är att dra i oljepåfyllningslocket, sticka näsan upp mot hålet och ta en doft. Om du luktar gas, flytta showen utomhus till ett väl ventilerat område. Du kommer också att vilja hitta källan till det felaktiga bränslet ASAP. Om du har en flottör som fastnar kommer det att orsaka alla möjliga problem. Bränsle förorenar också din nya olja och det kan orsaka permanenta skador på din motor. Utspädd olja är dålig olja!

Saker du behöver

 • Oljefilter
 • Olja
 • Avtappningsbricka
 • Skiftnyckel (eller hylsa och spärr)
 • Tråget
 • Verktyg för att ta bort filtret (ett gammalt läderbälte kommer att göra)
 • Trasor för sanering
 • Tratt
 • Aluminiumfolie
 • Momentnyckel (rekommenderas)
 • Ägarens eller servicehandbok

Frågor och svar

 • Tömmer all olja inuti motorn när pluggen har tagits bort?
  Ja, men det tar tid eftersom oljan är långsam. Kör motorn i 5 minuter innan du tömmer den för att göra oljan varm, vilket gör att den rinner snabbare.
 • Hur kan jag veta när det är dags att byta min cykels olja?
  Slå upp i din cykels servicemanual, hur långa serviceintervallen är (både i tid och i kilometer). Om du har passerat maximal tid eller kilometer är det dags att byta olja.
 • Hur byter jag olja på en Yahama TTR 230 och vilken olja är bäst att använda?
  Du tar ur avtappningspluggen ur motorns botten och sätter sedan 10W-40 i motorn. Använd endast 10W-40, Yamaha säger att den smörjer växellådan under längre livslängd.
 • Kan det orsaka ett problem om oljan blir svart?
  Byte av olja rengör vanligtvis vevhuset mer, så se hur ofta och snabbt oljan blir svart. Du kan behöva rengöra vevhuset.

FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail