Hur ska man hantera en arbetskollega som äter stinkande luncher?

Om det finns fortsatta problem med en kollega som konsumerar stinkande luncher vid sitt skrivbord
Om det finns fortsatta problem med en kollega som konsumerar stinkande luncher vid sitt skrivbord, be ledningen att införa en policy för att förhindra detta.

Precis när du trodde att du hade din kollega att prata mindre högt över telefonen, öppnar han nu sin stinkande lunch som får dig att rycka av avsky. Finns det ett artigt sätt att berätta för honom att inte äta på kontoret runt dig? Det är inte lätt, men det finns några sätt att låta dem veta att de inte tar hänsyn till dem omkring dem.

Metod 1 av 1: komma igång

 1. 1
  Var artig men okomplicerad. Berätta för dem att du uppskattar deras önskan att äta vid deras skrivbord men att doften av deras lunch stör dig. Låt dem veta att de har full rätt att säga detsamma om någon av dina livsmedel som gör dem upprörda. Du kan också försöka säga att du är på diet (eventuellt av hälsoskäl), och doften av maten gör det svårt för dig att koncentrera dig - men säg inte detta om du kommer att ses äta en rejäl lunch!
 2. 2
  Skicka ett anonymt e-postmeddelande till dem. Skapa en e-postadress eller använd en tjänst som skickar ett anonymt meddelande på dina vägnar och berättar för din kollega något som "Doften av din lunch är mycket överväldigande idag." Prova det, om det inte smärtsamt är uppenbart att du är källan. Det fungerar till exempel inte om du bara är två på kontoret!
 3. 3
  Spela allergi- eller vegetariska kort. Om lukten är från något som du har en allergi mot, har du all rätt att begära omedelbar motstånd från att det konsumeras i din närvaro. Använd din chef för att hjälpa till med att genomföra detta. Annars kanske du inte har en allergi men du kan säga att du har en och att du inte kan vara i närvaro av den typen av mat utan att ha en dålig reaktion och be att din kollega vänligen konsumerar den någon annanstans. Eller, om du är vegetarian, förklara för dem hur lukten av kött eller fisk är mycket obehaglig för dig och får dig att må dåligt.
  Detta är inte något du bör säga om du är skyldig i att äta lunch vid ditt eget skrivbord
  Och återigen, detta är inte något du bör säga om du är skyldig i att äta lunch vid ditt eget skrivbord.
 4. 4
  Ta med en fläkt till ditt skrivbord. När personen tar med sig lunchen riktar du fläkten så att den blåser luft i deras riktning (men inte direkt i ansiktet). Detta borde vara tillräckligt för att hålla lukten av mat från att resa i din riktning, även om det är på ett litet kontor eller när lunchen är särskilt potent, kan det bara vara en tillfällig lösning.
 5. 5
  Tänd ett starkt doftljus vid ditt skrivbord. Alternativt kan du använda en stark luftfräschare. Det kommer inte bara att ge din kollega antydan (speciellt om du bara använder den när de äter en illaluktande lunch vid sitt skrivbord), men den starka aromen kan störa smaken av maten. Om de inte får antydan och slutar be dig att sluta stinka upp på kontoret, berätta för dem att den obehagliga lukten måste komma från blandningen av konstgjord doft och mat och föreslå att du försöker hålla båda borta från kontoret.
 6. 6
  Lägg eteriska oljor på handlederna. Starka dofter som pepparmynta och lavendel kan överväga lukten av mat. Vissa dofter lugnar magen eller lindrar huvudvärk. Förvara en flaska olja i skrivbordet och applicera efter behov. Du kan luta dig på armbågen för att få handleden nära näsan utan att det verkar som att du sniffar handleden hela dagen.
 7. 7
  Var lite fastare och berätta för din kollega om farorna med att äta över tangentbord och skrivbordsmaterial. Informera dem om hur smutsigt det är, hur djurkolonier trivs på smulor under tangenterna och inuti datorns inre funktion. För att inte tala om hur hemskt det är att upptäcka squashed mat på papper och inuti böcker... Detta steg är för personen som vet att det inte kommer att orsaka problem att ta upp detta med en kollega; vissa kollegor kan uppträda defensivt! Och återigen, detta är inte något du bör säga om du är skyldig i att äta lunch vid ditt eget skrivbord.
  Berätta för din kollega om farorna med att äta över tangentbord
  Var lite fastare och berätta för din kollega om farorna med att äta över tangentbord och skrivbordsmaterial.
 8. 8
  Tala med din chef. Om du inte kan säga något själv eller har försökt till ingen nytta, ta upp det med dem ovanför dig och be dem att säga något för dina räkning. Det handlar om att förstöra bra teamrelationer, så de brukar komma till hjälp. Tänk på att vissa chefer kan, i ett försök att vara rättvisa, förbjuda alla lunch-äta-på-skrivbord eller till och med parfymer och cologner.
 9. 9
  Hitta ett jobb för distansarbete. Människor har ätit vid sitt skrivbord i flera år och kommer att fortsätta att äta vid sitt skrivbord så länge det finns kontor och 16 timmars dagar. Om det stör dig så mycket, överväga att hitta ett jobb där du kan arbeta utanför kontorsmiljön. Ändå betyder det inte att äta vid skrivbordet är lämpligt för en hälsosam, väl avrundad mänsklig upplevelse.
 10. 10
  Tänk på att det kan handla om en kruka som kallar vattenkokaren svart. I ett alltmer mångkulturellt land, medan du kanske hittar någon etnisk mat fylld med lukt, kanske du inte inser att din blåostsallad eller mikrovågor cheddar popcorn är lika stötande. I stället för att gnälla till din chef är det bättre sättet att öppna diskussioner om förfäder och regionala livsmedel. Ett bra sätt att hantera denna situation är att organisera kontors "karakteristisk mat" potluck picknick - uppmuntra människor att ta med sig sin mest karakteristiska regionala eller förfäderliga mat. Detta hjälper till att inleda diskussioner och tvärkulturellt bekanta sig med varandras regionala livsmedel. Användningen av termerna "förfäder" eller "regionala" livsmedel snarare än "etniska" livsmedel är bättre för att undvika att stigmatisera någon del av befolkningen.
Öppnar han nu sin stinkande lunch som får dig att rycka av avsky
Precis när du trodde att du hade din kollega att prata mindre högt över telefonen, öppnar han nu sin stinkande lunch som får dig att rycka av avsky.

Tips

 • Om det fortfarande finns problem med en kollega som konsumerar stinkande luncher vid sitt skrivbord, be ledningen att införa en policy för att förhindra detta. Förutsatt att det finns en lunchrum eller något annat alternativ för att äta, kan detta fungera bra och kan vara ett trevligt sätt för kollegor att varva ner och träffa varandra genom val.

Varningar

 • Kom ihåg att bara för att en mat luktar okänt betyder det inte att den luktar illa. Om du stöter på ett etniskt kök som är främmande för dig, försök att låta näsan vänja sig vid lukten. Om möjligt, prova det aktuella köket - du kanske tycker att du gillar det, och lukten av det stör dig inte längre (det kan faktiskt göra dig hungrig).
FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail