Hur man gör ett solkort?

Vill du göra dina observationer på en solig dag
För att göra det mest exakta solkartan du kan, vill du göra dina observationer på en solig dag.

Att göra ett soldiagram är ett mycket viktigt steg att ta innan du planterar din första trädgård. Det låter dig mäta hur mycket solljus vissa delar av din trädgård får varje dag. Detta är viktigt eftersom växter och grönsaker har specifika krav på hur mycket solljus och skugga de behöver varje dag. Med hjälp av ett soldiagram kan du diagram solen och plantera rätt grönsaker i din trädgård så att de kan blomstra.

Metod 1 av 3: skapa ett färgkodat soldiagram

 1. 1
  Samla in nödvändiga material. För att göra denna typ av solkarta behöver du ett papper, en penna / penna, tre olika färgpennor / kritor / markörer (röd, gul och blå) och en skön dag där du kan göra regelbundna observationer av din gård.
 2. 2
  Välj en solig dag för observation. För att göra det mest exakta soldiagrammet du kan, vill du göra dina observationer på en solig dag. Årstiden är också en viktig faktor. Din trädgård har mer solljus under sommaren än under hösten. Välj en solig sommardag för maximal sol exponering.
  • Du kan upprepa denna solkartaövning under våren, hösten och vintern om du vill ha en uppfattning om hur mycket sol din trädgård får under hela året.
 3. 3
  Skissa en karta över din trädgård. Rita en grundläggande karta över det område som du vill använda för trädgårdsskötsel. Inkludera de relativa platserna för allt som är tillräckligt stort för att kasta en skugga som byggnader, staket och träd. Skala är inte viktigt.
  • Markera det grundläggande området där du också vill plantera din trädgård.
  Gör ett diagram med gårdsregionerna i rader
  Gör ett diagram med gårdsregionerna i rader och tid i kolumner.
 4. 4
  Spela in observationer av solen klockan 9:00 i gul färgpenna. Klockan 9.00 tittar du på din trädgård och ritar gula linjer som markerar det område på gården som för närvarande får solljus. Skissa linjerna med ett litet mellanrum däremellan.
  • Rita inga linjer för skuggade områden på kartan.
 5. 5
  Spela in observationer av solen kl. 13.00 i blå färgpenna. Upprepa dina observationer fyra timmar senare med en blå penna. Om solen fortfarande skiner i de områden som är markerade gula från morgonobservationen, lägg till blått i det området. Gör blå linjer i de områden där solen har skiftat till också.
  • Återigen, om det finns skuggat område, lämna det tomt.
 6. 6
  Spela in observationer av solen klockan 17:00 i röd färgpenna. 17:00 inspelningen blir din sista observation. Använd den röda färgpennan för att skapa linjer som representerar solen för den tiden på dagen. Om solen fortfarande är i de områden som redan är färgade gula och blåa, lägg bara till det röda ovanpå.
  • Områdena som har alla tre färgerna får mest sol under dagen och är bäst för att plantera frön som kräver minst 6 timmars solljus om dagen.
  • Områdena med bara två färger är bäst för växter som behöver delvis skugga och delvis solljus.
  • Områden med en eller ingen färg är bäst för växter som mest behöver skugga.
  • Om du vill ha ett mer specifikt soldiagram kan du ta inspelningar varannan timme istället för var fjärde timme och använda fler färger för att fylla i det.

Metod 2 av 3: göra ett handskrivet soldiagram

 1. 1
  Samla in nödvändiga material. För att göra denna typ av solkarta behöver du ett papper, en penna / en penna och en ledig dag att spendera på att observera solen i ditt föreslagna trädgårdsområde. Du kommer att få den mest exakta representationen av solen om du tar observationer varje timme, men om du inte kan göra det, gör så många observationer under dagen som ditt schema tillåter.
  Plantera efter mängden solljus ett område får från observationerna i ditt solkarta
  Plantera efter mängden solljus ett område får från observationerna i ditt solkarta.
 2. 2
  Välj en solig dag för observation. För att göra det mest exakta soldiagrammet behöver du en trevlig solig dag. Kom ihåg att det finns varierande mängder sol beroende på årstid; sommaren har mest sol, medan vintern har minst. Försök att göra ditt solkarta på en solig sommardag så att du kan få en god uppfattning om den maximala mängden sol som din trädgård får.
  • Du kan göra flera solkartor för varje säsong för att veta vilka växter du ska växa.
 3. 3
  Dela din trädgård i regioner. För denna typ av soldiagram vill du dela din trädgård i separata regioner och observera solljuset i var och en. Du kan dela upp hur du vill. Du vill inte att regionerna ska vara för stora, eftersom hälften av dem kan vara i solljus och hälften i skugga.
  • Ge dina regioner olika namn så att du kommer ihåg var och en när du tar solobservationer: Bakre vänstra hörnet, främre högra hörnet, mitt till vänster etc.
  • Fråga en landskapsarkitekt eller trädgårdsbutik medarbetare vilka storleksregioner som kan vara mest meningsfulla med tanke på storleken på din trädgård.
 4. 4
  Gör ett diagram med gårdsregionerna i rader och tid i kolumner. Märk varje kolumn med en timme på dagen som börjar med sun-up och slutar med sun-down. Under sommaren kommer detta sannolikt att vara mellan 06:00 och 21:00 beroende på din plats. Märk varje rad med de regioner du delade trädgården upp i.
 5. 5
  Observera solen en gång i timmen från gryning till skymning. Varje timme, titta på var solen faller i varje region i din trädgård och spela in den med "sol", "partiell", "skugga" och "fläckig". "Sol" är när regionen är i full sol; "partiell" är lite skugga, lite sol; "skugga" är ingen sol; och "dappled" är solljus genom ett träd, staket eller buske.
  • Det är okej om du inte kan göra observationer varje timme, men försök att ta dem så nära det som möjligt för det mest exakta soldiagrammet.
  • Spåra solen tills den går ner.
  • Använd det här diagrammet för att informera dig om vilken typ av frön du ska plantera och var du ska plantera.
Plantera rätt grönsaker i din trädgård så att de kan blomstra
Med hjälp av ett soldiagram kan du diagram solen och plantera rätt grönsaker i din trädgård så att de kan blomstra.

Metod 3 av 3: Använd ett soldiagram

 1. 1
  Plantera frukt, blommor och grönsaker efter deras sol- / skuggbehov. När du har konstruerat ditt solkarta får du en god uppfattning om vilka delar av din trädgård som utsätts för ljus och hur länge. Denna information är avgörande för att odla en levande, hälsosam trädgård.
  • Växter kategoriseras efter deras behov av solljus och sorteras vanligtvis i tre breda kategorier: fullt solljus, delvis sol / halvskugga, full skugga. Fullt solljus betyder minst sex soltimmar per dag och full skugga betyder mindre än tre timmars sol.
  • Plantera efter mängden solljus ett område får från observationerna i ditt solkarta.
 2. 2
  Flytta planteringar runt för att maximera solens exponering. Kanske finns det inte en plats i din trädgård som får tillräckligt med sol för att plantera det du hoppades kunna plantera. Detta kan åtgärdas genom att plantera i en liten kruka eller planter och ändra platsen för växten för att få solen den behöver. Detta kan vara en tråkig process, men gör att du kan odla växter som behöver mer eller mindre solljus än din trädgård kan ge.
  • Obs: När växterna växer blir planteringarna tyngre och svårare att flytta.
 3. 3
  Håll solkartan för att informera framtida planteringar. Häng på ditt solkort och använd det som referens nästa gång du vill göra en runda planteringar. Du kanske också vill skapa separata solkartor för de olika årstiderna och hänvisa till dem också.
  • Håll soldiagrammet med dina trädgårdsredskap eller i trädgårdsskuren om du har en.
  • Laminering av ditt diagram kan hjälpa till att skydda det för att styra framtida planteringar.

Saker du behöver

 • vitt papper
 • Penna
 • Tre färgade kritor eller pennor
 • En gratis solig dag

Kommentarer (3)

 • axel50
  Jag hade ingen aning om hur jag skulle skapa diagrammet och dessa förslag fungerar bra.
 • myrakoelpin
  Mycket bra och användbart. De olika metoderna var också trevliga. Tack!
 • wikstromtyra
  Att ha ett soldiagram, även om min trädgård är liten, hjälper det verkligen vid min plantering.
Relaterade artiklar
 1. Hur man gör ett solsystem mobilt?
 2. Hur man gör en egen stjärnkonstellation?
 3. Hur skapar jag ett solsystem?
 4. Hur beräknar jag tyngdpunkten?
 5. Hur man fotograferar meteorregn?
 6. Hur man observerar Jupiter?
FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail