Hur beställer jag Bourbon?

Om bartendern frågar dig vilken typ av bourbon du vill ha efter att du har beställt kan du säga "Jag får väl
Om bartendern frågar dig vilken typ av bourbon du vill ha efter att du har beställt kan du säga "Jag får väl alternativet, tack."

Bourbon är en typ av whisky som exklusivt tillverkas i Europa och har en söt och kryddig eksmak. Om du vill prova bourbon eller beställa den från en bar finns det några sätt att prova. Var noga med att ange märket bourbon du vill ha följt av hur du vill att den ska serveras. Om du hellre vill blanda bourbon med en annan drink finns det många populära cocktails du kan prova. Oavsett vad du dricker, se till att du dricker ansvarsfullt!

Metod 1 av 2: beställa rak bourbon

 1. 1
  Berätta för bartendern att du vill ha en bourbon för det billigaste alternativet. Om du inte bryr dig om vilken typ av bourbon du har kan du bara säga till bartendern att du vill ha "en bourbon". Bartendern ger dig det billigaste alternativet, även känt som brunnalternativet. Bourbon du får kanske inte är den bästa kvaliteten de har tillgängligt, men det kommer fortfarande att smaka bra.
  • Om bartendern frågar dig vilken typ av bourbon du vill ha efter att du har beställt kan du säga "Jag får väl alternativet, snälla."
 2. 2
  Fråga bartendern vilken bourbon de har om du vill ha ett specifikt varumärke. Vissa märken kan åldra bourbon i fat längre eller införa olika smaker, så varje märke varierar i smak och pris. Prata med bartendern innan du beställer och fråga dem om smakprofilerna för varje bourbon de erbjuder. När de nämner ett slags bourbon du gillar eller vill prova, be om det vid namn så att bartendern kan fylla ordningen korrekt.
  • Några vanliga bourbon-märken inkluderar Bulleit, Wild Turkey, Jim Beam och Maker's Mark.
  • Om du inte känner till varumärkena kan du fråga bartendern "Vad rekommenderar du?" eller, "Vad har du som har en söt smak?"
  När du beställer din bourbon
  När du beställer din bourbon, säg namnet på varumärket du vill först följt av hur du vill ha det.
 3. 3
  Be om ett prov eller flyg om du inte vet vilka smaker du vill ha. Om du inte har provat bourbon tidigare eller om du inte känner till varumärkena, fråga bartendern om de kan erbjuda ett prov. Många gånger kommer bartendern att kunna ge dig en liten klunk bourbon utan kostnad så att du kan se om det är något du gillar. Du kan också fråga om de har bourbonflyg tillgängliga, vilket gör att du kan prova 3-4 olika märken till ett lågt pris så att du kan hitta något du gillar.
  • Inte varje bar eller restaurang erbjuder prover eller flyg.
 4. 4
  Få din bourbon "snygg" om du inte vill ha någon is i glaset. Om du vill uppleva bourbonens fulla smak, berätta för bartendern att du vill ha den "snygg". Bourbon kommer i ett litet glas utan is så du kan prova det utan att det vattnas eller kyls. När du väl har fått bourbon, sippa sakta i stället för att dricka den snabbt så att du kan njuta av den.
  • När du beställer din bourbon, säg namnet på varumärket du vill först följt av hur du vill ha det. Till exempel skulle du säga, "Kan jag snälla ha en vild Turkiet?"
  • Säg aldrig något som "Jag kommer att ha en snygg Jim Beam", eftersom det kan få dig att låta som om du inte vet om bourbon.
 5. 5
  Beställ bourbon "på klipporna" om du vill ha några isbitar. Att lägga is till din beställning av bourbon kyler drycken och vattnar den lite, vilket kan öppna upp och förbättra vissa subtila smaker. Berätta för bartendern att du vill ha bourbon "på klipporna" och ange hur många isbitar du vill ha. Vanligtvis räcker 1-3 isbitar för att kyla bourbon utan att vattnet för mycket för smaken.
  • Till exempel kan du säga, "Jag kommer att ha ett Maker's Mark on the rocks tack." Säg inte "Jag kommer att ha en Maker's Mark", för det får dig att låta som en nybörjare.
  • Använd inte för många isbitar i din bourbon, annars kommer du att vattna ner alla de subtila smakerna.

  Tips: Om du vill kyla bourbon utan att tillsätta is, fråga bartendern om de har några frostat glas de kan servera spriten i.

  Om du inte bryr dig om vilken typ av bourbon du har kan du bara säga till bartendern att du vill ha "en
  Om du inte bryr dig om vilken typ av bourbon du har kan du bara säga till bartendern att du vill ha "en bourbon".
 6. 6
  Be om ett stänk vatten om du vill öppna smakerna mer. Om du föredrar din dryck rumstemperatur men ändå vill öka de subtila smakerna, se om bartendern kan lägga till ett stänk vatten i glaset. Mängden vatten du tillsätter beror på hur mycket du vill späda ut bourbon. Om bartendern av någon anledning inte kan tillsätta vatten eller om du vill kontrollera mängden, be om ett separat glas vatten så att du själv kan hälla det i glaset.
  • Du kan till exempel fråga: "Kan jag få en Bulleit-bourbon med ett stänk vatten?"
  • Ibland har barer små vattenkannor tillgängliga så att du kan hälla i så mycket vatten i din bourbon som du vill.

Metod 2 av 2: beställa bourbon-cocktails

 1. 1
  Köp en bourbon och läsk för en billig och enkel mixer. Bourbon har en söt smak, så den kopplas ihop med en mängd läsk för att göra en utsökt och enkel drink. Använd namnet på det bourbon-märke du vill ha, annars får du det billigaste brunnalternativet i din cocktail. Försök att få bourbon med ginger ale, cola eller en citron-lime soda för att använda som en mixer för cocktailen.
  • Om du vill ha ett visst märke av bourbon eller läsk kan du fråga något som "Kan jag få en vild kalkon och ginger ale tack?" eller, "Jag kommer att ha en vild Turkiet och koks."
  • Undvik att använda dyra märken av bourbon till din cocktail eftersom läsket kommer att maskera de subtila smakerna.
 2. 2
  Få en bourbon gammaldags om du vill ha en klassisk söt drink. En gammaldags är en klassisk cocktail gjord av bourbon, bitter och socker. Var noga med att ange att du vill ha bourbon i gammaldags eftersom vissa barer kan göra det med konjak istället. Om du vill lägga till en garnering, be om ett körsbär eller en orange skiva för att lägga till mer sötma i din dryck. Smutta långsamt på det gammaldags så att du kan njuta av smakerna.
  • Du kan till exempel säga, "Kan jag snälla få en Maker's Mark Old Fashioned?" eller "Kan jag få ett gammaldags med Maker's Mark tack?"
  • Du kan antingen få en gammaldags som bara är bourbon och socker, eller så kan du be bartendern att lägga till citron-lime soda om du vill späda ut alkoholen och göra den mindre stark.
  Fråga dem om smakprofilerna för varje bourbon de erbjuder
  Prata med bartendern innan du beställer och fråga dem om smakprofilerna för varje bourbon de erbjuder.
 3. 3
  Beställ en bourbon manhattan för en stark, bitter söt cocktail. En Manhattan är en kombination av bourbon, söt vermouth och bitter som serveras i ett stammat glas, och det har komplicerade söta och bittra smaker. Ange vilken typ av bourbon du vill ha på din Manhattan när du beställer den så att bartendern använder rätt märke. Garnera din dryck med ett körsbär för att lägga till ytterligare sötma i drycken.
  • När du beställer, säg något som "Jag kommer att ha ett Manhattan med Jim Beam tack."

  Tips: Be om torr vermut om du inte tycker att din Manhattan smakar så söt. Du kan också byta ut garnering med en citronskiva eller -skal istället.

 4. 4
  Be om en bourbon sur för en old-school sötsur dryck. Sur mix är vanligtvis en grapefrukt läsk som ger en lite bitter och citrusaktig smak till din cocktail. Berätta för bartendern vilket bourbonmärke du vill ha i din sura cocktail, och låt dem veta om du vill ha ett enda eller dubbelskott. Njut av drycken med en citron, lime- eller apelsinskivagarnering för att förbättra dryckens sura smaker.
  • När du beställer, fråga något som "Kan jag snälla få en Bulleit sur?"
  • Om du vill förbättra bourbonens söta smaker kan du också be om en körsbärsgarnering.
 5. 5
  Prova en myntajulep för en stark, mintig bourbondrink. Mint Julep är den klassiska drinken från Kentucky Derby och består av rak bourbon med enkel sirap och färska mynta blad. Ange en högkvalitativ bourbon du vill ha i drycken och be bartendern att röra i mintbladen, vilket innebär att de kommer att mosa bladen i glaset så att smakerna släpper mer. Den Mint Julep serveras med krossad is och fler färska myntablad som en garnering.
  • Du kan till exempel säga något som "Jag skulle vilja ha en Mint Julep med Jim Beam tack."
  • Bourbon är den enda vätskan i en Mint Julep, så de kan vara mycket starka.
  • Be om ett stänk av bitter för att lägga lite krydda till drycken.

Varningar

 • Endast dricka alkohol om du är över den lagliga åldern.
 • Drick alkohol på ett ansvarsfullt sätt.
FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail