Hur man odlar en inomhus örtagård?

Så du kanske vill läsa fröpaketet eller etiketten som följde med din ört
Varje ört är annorlunda, så du kanske vill läsa fröpaketet eller etiketten som följde med din ört.

Att odla örter kan vara roligt och enkelt. Det finns många sätt att starta en örtträdgård. Med lite omsorg och tålamod har du snart ett oändligt utbud av goda örter att använda i din matlagning. Om du har några barn, överväga att göra detta till en inlärningsaktivitet för att lära dem om trädgårdsskötsel.

Metod 1 av 4: odla örter från frön

 1. 1
  Välj örter som du gillar att laga mat med. Du hittar fröpaket i trädgårdsbutiker, plantskolor och i välsorterade stormarknader. Om du är nybörjare med att laga mat med örter och inte vet var du ska börja, prova någon av följande örter: basilika, gräslök, koriander, merian, oregano, persilja eller rosmarin.
 2. 2
  Få en 15,20 cm (15,24 centimeter) bred kruka, en för varje växt. Att ha en massa örter som växer i en stor kruka kan se bra ut, men det är verkligen inte bra för örterna. De kommer inte ha mycket utrymme att växa och kommer alltid att konkurrera med varandra. Dina örter kommer att växa mycket friskare i sina egna krukor.
  • Terrakottakrukor är ett utmärkt val. De erbjuder mycket ventilation och förhindrar att jorden blir vattendränkt och möglig.
  • Du kan använda andra behållare, till exempel burkar eller murarburkar, men du måste ge dem ordentligt dränering.
 3. 3
  Se till att potten har dräneringshål i botten. Använd inte en kruka utan dräneringshål. Krukan måste ha ordentligt dränering, annars sitter vattnet och får rötterna att ruttna.
 4. 4
  Fyll krukan med högkvalitativ, organisk krukväxtjord. Försök få jord med vermikulit eller perlit. Detta hjälper det att rinna bättre. Vissa trädgårdsmästare rekommenderar också att få jord avsedd för odling av grönsaker eftersom det hjälper örterna att producera större, friskare blad.
  • Om du odlar basilika, rosmarin eller timjan, överväg att lägga till en sked med smulade äggskal. Detta kommer att ge dessa örter lite extra kalk för att höja markens pH, vilket gynnar dessa växter.
 5. 5
  Strö några frön på jorden. Du kommer att vilja plantera flera frön samtidigt, för inte alla frön kommer att gro. Dessutom kommer inte alla frön att överleva. Du kan alltid tunna ut dina örter senare.
 6. 6
  Täck dem med ett tunt lager mer jord. Gör inte lagret för tjockt. Cirka 0,60 cm (0,64 centimeter) räcker.
 7. 7
  Vattna fröna och placera potten på en solig plats. Vattna jorden nog så att den är fuktig men inte blöt. Placera sedan potten där den får mycket solljus, till exempel ett fönster. Klicka här om du vill lära dig att ta hand om dina örter ytterligare.
Välj en kruka som är två till tre gånger större än potten din ört kom i
Välj en kruka som är två till tre gånger större än potten din ört kom i.

Metod 2 av 4: odling av örter från plantskolor

 1. 1
  Köp några örter från din lokala plantskola. Försök att välja örter som du gillar att laga mat med, till exempel basilika eller gräslök. Du kanske också vill köpa mer än en av varje typ av ört, om några av dem inte gör det.
 2. 2
  Välj en kruka som är två till tre gånger större än potten din ört kom i. Gå inte större, annars spenderar den unga växten för mycket energi på att utvidga sitt rotsystem och mindre energi på att odla välsmakande löv. Försök att välja en terrakottakruka. Det kommer att förhindra att jorden blir vattendränkt och möglig.
  • De flesta plantskolor örter kommer i billiga plastkrukor. Dessa krukor är tillfälliga. Örter (och andra växter) är inte avsedda att växa i dessa krukor under långa perioder.
 3. 3
  Se till att potten har dräneringshål i botten. Använd inte en kruka utan dräneringshål. Det här är viktigt. Om potten inte har ordentligt dränering kommer vattnet att sitta och få rötterna att ruttna.
 4. 4
  Fyll krukan med högkvalitativ, organisk krukväxtjord. Helst bör jorden också innehålla en del vermikulit eller perlit för att hjälpa jorden att rinna bättre. Vissa trädgårdsmästare kommer också att rekommendera jord avsedd för odling av grönsaker, eftersom det hjälper örterna att producera större, friskare blad.
  • Om du köpte basilika, rosmarin eller timjan, överväg att lägga till en sked med smulade äggskal. Detta hjälper till att höja markens pH, vilket dessa växter föredrar.
 5. 5
  Dra ut örten ur potten, tillsammans med jorden den kom in i. Lossa jorden genom att knacka försiktigt på krukans sidor eller genom att klämma i krukans sidor. Om det finns ett dräneringshål, försök att trycka upp genom det för att skjuta ut växten ur potten. Vänd växten på sidan och låt den glida ut. Hela växten, rötterna och en bra bit jord ska komma ut.
 6. 6
  Placera örten i en kruka och vattna den. Gräv ett hål i jorden tillräckligt stort för att rötterna ska passa in. Skjut försiktigt örten i hålet. Klappa jorden runt örten. När du är klar, vattna örten tills jorden är fuktig, men inte blöt.
 7. 7
  Håll örten på en skuggig plats de första dagarna innan du flyttar den till en soligare plats. Oroa dig inte om bladen först hänger. Detta är helt enkelt anläggningen som anpassar sig till sitt nya hem. Klicka här om du vill lära dig att ta hand om dina örter ytterligare.
Om vattnet inte är friskt kan bakterier utvecklas
Om vattnet inte är friskt kan bakterier utvecklas och hålla örten från att växa rötter.

Metod 3 av 4: odla örter från sticklingar

 1. 1
  Välj rätt örter. Inte alla örter växer bra från sticklingar. Följande örter tenderar att växa bättre från sticklingar än andra: citronmeliss, mynta, oregano, rosmarin och timjan.
 2. 2
  Klipp ut ett segment på tre till fyra tum (7,62 till 10,16 centimeter) från det du valt. Mät ner tre till fyra tum (7,62 till 10,16 centimeter) med början från spetsen. Klipp örten med ett par vassa saxar. Ta din skärning på våren när växterna börjar växa eftersom aktivt växande växtstammar rotar bäst.
  • Se till att örten du skär från är frisk. Bladen bör inte vara vissna eller gula.
 3. 3
  Dra bort löv från botten tum (2,54 centimeter) eller så. Du kommer att placera kapningen i vatten. Alla rötter på botten kan ruttna. De kan också förhindra att alla rötter bildas.
 4. 4
  Placera örten i ett glas vatten och lämna den på en solig plats. Se till att vattnet inte är högre än bladen. Var också noga med att undvika direkt solljus, eftersom detta kan skada skärningen.
  • Om du vill plantera skärningen omedelbart, använd rothormon, vilket hjälper stammen att bilda rötter efter att den har planterats i marken. Doppa den skurna änden i rothormon och plantera den sedan i marken. Du kan också använda kanel i stället för hormonet. Detta kommer att döda alla bakterier som kan leda till röta eller mögel. Det kommer också att ge rötterna ett "boost".
 5. 5
  Byt vattnet dagligen tills rötterna bildas. Beroende på vilken typ av ört du skär kan du se rötter bildas på så lite som två dagar. Det kan också ta så lång tid som två veckor. Att byta vatten är mycket viktigt. Om vattnet inte är friskt kan bakterier utvecklas och hålla örten från att växa rötter.
 6. 6
  Plantera kapningen i jord när rötterna är 0,25 till 1,30 cm (0,64 till 1,27 centimeter) långa. Fyll en 15,20 cm (15,24 centimeter) bred kruka med pottenjord av god kvalitet. Peka ett hål i jorden och skjut in skäret tills rötterna är täckta. Tappa jorden runt kapningen och vattna den.
 7. 7
  Vattna jorden tills den är fuktig och placera potten på en solig plats. Klicka här om du vill lära dig att ta hand om dina örter ytterligare.

Metod 4 av 4: ta hand om din trädgård

 1. 1
  Vattna endast när jordens översta lager är torrt. Fortsätt att vattna tills vatten läcker ut genom avloppshålet längst ner i potten. Du ska inte behöva vattna dina örter mer än en eller två gånger i veckan.
  • Om du vattnar för ofta blir jorden vattendränkt. Detta kan leda till rotröta, vilket kan döda dina örter.
 2. 2
  Se till att dina örter får tillräckligt med solljus. Varje ört är annorlunda, så du kanske vill läsa fröpaketet eller etiketten som följde med din ört. I allmänhet behöver dock de flesta typer av örter 6 till 8 timmars solljus varje dag. Ett ljust, soligt fönster skulle vara perfekt. Om du bor på en plats som får mycket lite solljus, överväga att få en UV-lampa för dina örter.
  • Överväg att rotera krukorna var fjärde till femte dag. Detta hjälper örterna att växa rakt upp istället för att böja sig åt sidan.
 3. 3
  Glöm inte att mata dina örter. Vatten, solljus och krukväxt räcker inte för att odla friska örter. Du måste befrukta dem då och då. När du köper ett gödselmedel, se till att du får något som främjar friska löv istället för vackra blommor. När allt kommer omkring äter du örtblad och inte deras blommor.
 4. 4
  Kom ihåg att beskära och skörda dina örter. Detta hjälper dem att producera fler löv. Se till att du lämnar några centimeter stam på växten när du skördar. Detta gör att växten kan fortsätta växa. Du vill också undvika att ta de stora bladen. Dessa löv fångar mest solljus och hjälper växten med fotosyntes.
  • Många örter kommer att producera blommor. Du kommer att vilja klämma av dem så att örten kan fokusera på att producera läckra löv snarare än vackra blommor. Det enda undantaget från detta är kamomill; själva blomman är örten.
  • Välj bladgrönsaker, som basilika, högst upp på stammen.
  • Skär känsliga örter, som koriander och persilja, närmare basen på stammen.
  • Trim träaktiga örter, som rosmarin, med sax eller trädgårdssax.
Du kommer att vilja klämma av dem så att örten kan fokusera på att producera läckra löv snarare än vackra
Du kommer att vilja klämma av dem så att örten kan fokusera på att producera läckra löv snarare än vackra blommor.

Tips

 • Välj örter som du gillar att laga mat med. Basilika, gräslök, koriander, merian, oregano, persilja och rosmarin gör allt bra inomhus.
 • Örter kan vara rörigt. Lägg ett litet fat under dina krukor för att hålla disken eller bordet rent.
 • Om du har en katt, överväga att plantera lite kattnyp. Hon kommer verkligen att uppskatta det.
 • Prova kamomill om du inte gillar att använda mycket örter utan gillar blommor. Dessa örter ger dig vackra vita blommor som ser ut som små tusenskönor.
 • Prova lavendel eller rosmarin om du vill ha något doftande. Många huskurer använder lavendel som ett naturligt insektsmedel.

Varningar

 • Örter kan få skadedjur. Se till att du använder en organisk, giftfri insekticid för att döda dessa förflutna. Du kommer trots allt att äta dessa örter.

Saker du behöver

Växande örter från frön

 • Frön
 • Jord
 • Vatten
 • Kruka med dräneringshål
 • Fat för kruka

Växande örter från plantskolor

 • Ört från plantskolan
 • Jord
 • Skyffel
 • Vatten
 • Kruka med dräneringshål
 • Fat för kruka

Växande örter från sticklingar

 • Ört att skära
 • Ren, skarp kniv eller sax
 • Kopp
 • Jord
 • Vatten
 • Kruka med dräneringshål
 • Fat för kruka
Relaterade artiklar
 1. Hur odlar jag växter som gåvor?
 2. Hur förbereder jag jorden för jordgubbar?
 3. Hur man planterar blommor?
 4. Hur man gör marijuana te?
 5. Hur odlar man bönor och ärtor?
 6. Hur man odlar polbönor?
FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail