Hur polerar man trägolv?

Innan du polerar trägolvet ska du rengöra det med en dammsugare för att avlägsna damm och skräp. Om du har ett golv med polyuretanfinish, använd en vattenbaserad polermedel. Testa polermedel på ett område i en garderob eller under ett stort möbel så att det inte missfärgar träet. Om ingen skada görs, applicera polermedeln direkt på golvet eller gnugga den med en mikrofiberduk, börja vid det inre hörnet. Polera golvet på 3 till 3 meter åt gången och lämna sektionen vid dörren till sist så att du enkelt kan komma ut ur rummet. Om du vill lära dig att torka och polera golvet innan du applicerar polska, fortsätt läsa artikeln!

Hur polerar och polerar du trägolv
Hur polerar och polerar du trägolv?

För att hålla dina trägolv glänsande och presenterbara bör du polera dem var 2-4 månader. Golvpolish fyller repor och skyddar ytan mot framtida skador och överrengöring. Innan du polerar, liksom varje vecka, bör du rengöra golven ordentligt. Detta enkla underhåll gör att dina trägolv ser ut som nya i många år framöver.

Del 1 av 2: rengöring av trägolv

 1. 1
  Ta bort möbler och mattor. Be en vän eller familjemedlem hjälpa dig att lyfta tunga möbler. Om du rengör golvet ensam, placera möbelkuddar under benen och skjut möblerna ut ur rummet. Rulla upp alla mattor och ta bort dem också.
 2. 2
  Dammsug dina golv. Detta tar bort damm och skräp. Se till att din dammsugare inte har några grova plastdelar nära botten eller kanterna. Dammsugare med felaktiga hjul kan repa golv. Om du inte har en bra modell, använd en kvast för att bli av med damm och skräp.
 3. 3
  Ta reda på ytan på ditt golv. Golv av polyuretan har en hård yta. Du kan rengöra dem med en liten mängd vatten. Å andra sidan kan shellack eller lackerade golv inte ha något vatten på sig och kan behöva vaxas regelbundet.
  • Om ditt golv har täckt eller lackats måste du ta bort och vaxa det varje år.
  • Du kan använda denaturerad alkohol och tunnare lack för att testa din golvfinish. Testa en liten del av golvet som du normalt täcker med möbler eller en matta. Applicera 2-3 droppar alkohol. Efter några sekunder, tryck på platsen med en gammal trasa. Om det känns mjukt är det skalack. Om alkoholen inte mjukar ytan, applicera 2-3 droppar lack tunnare på en närliggande plats. Om den mjuknar vid beröring är ytan lack. Om det känns klibbigt är det troligtvis vattenbaserat.
  Hur tar jag bort ränder från mitt polerade trägolv
  Hur tar jag bort ränder från mitt polerade trägolv?
 4. 4
  Mop polyuretangolv. Blanda några droppar diskmedel med en hink med vatten. Vrid ut moppen tills den är fuktig. Kör moppen längs spannmålen.
  • Använd släta streck. Börja vid det inre hörnet och arbeta utåt mot en dörröppning. Denna rörelse hindrar dig från att kliva på dina våta golv.
  • Torka av överflödig vätska om du ser stående vatten. Det kan orsaka skador och knä i golven. Använd en ren torr trasa eller handduk. Se till att ytan är helt torr.
  • Torka aldrig golv som har vaxats. Rengör dem genom att dammsuga och sopa.
 5. 5
  Buff golvet. Ta dig på händer och knän för att polera med en mikrofiberduk. Om du föredrar att stå, använd en torr mikrofibermopp. Rör dig i en cirkelrörelse tills den lyser.
  • Du kan också hyra en polermaskin om du föredrar det. Flytta maskinen i riktning mot träkornet.

Del 2 av 2: polering av trägolv

 1. 1
  Köp rätt polermedel. Använd vattenbaserat (uretan) polermedel på golv med polyuretanfinish. För andra ytbehandlingar, använd ett vaxbaserat polermedel. Spruta lösningen på golvet och torka av golven med en mikrofiberduk. Du kan göra detta för hand eller fästa trasan på din mopp. "
 2. 2
  Läs instruktionerna. Följ anvisningarna exakt för att undvika att skada dina golv. Kontrollera om du måste slipa och vaxa dina golv innan du polerar dem. Följ alla rekommenderade säkerhetsanvisningar på etiketten.
  Testa polermedel på ett område i en garderob eller under ett stort möbel så att det inte missfärgar träet
  Testa polermedel på ett område i en garderob eller under ett stort möbel så att det inte missfärgar träet.
 3. 3
  Testa ett område på ditt golv. Även om du vet vilken typ av yta ditt golv har, bör du testa lacken för att se till att den inte missfärgar träet. Leta upp ett område under en stor möbel eller i en garderob. Applicera polermedel. Torka av den med en mikrofiberduk.
  • Om inga skador uppträder kan du polera hela golvet. Om du ser missfärgning, kontakta en professionell entreprenör.
 4. 4
  Applicera polermedel. Beroende på anvisningarna sprutar du antingen polisen direkt på golvet eller applicerar den först på en trasa. Använd en "fjädring" -teknik (torka av polermedel i en halvcirkel). Överlappa dina fjäderslag för en strimmelfri finish.
 5. 5
  Arbeta från det inre hörnet utåt. Täck 3 till 3 meter (0,91 med 0,91 m) sektioner åt gången. Flytta dig gradvis över rummets bredd till nästa hörn. Fortsätt längs rummets längd till tredje hörnet. Polska till sista hörnet. Börja röra dig inåt för att polera mitten av rummet. Polera området vid dörröppningen sist för att undvika att förstöra ditt hårda arbete.
  • Om ditt golv har vaxats, applicera 2-3 tunna lager polermedel istället för ett tjockt lager. Vänta tills varje lager torkar helt (cirka 24 timmar) innan du applicerar nästa.
  Bör du testa lacken för att se till att den inte missfärgar träet
  Även om du vet vilken typ av yta ditt golv har, bör du testa lacken för att se till att den inte missfärgar träet.
 6. 6
  Låt polermedel torka helt. Ditt golv känns klibbigt eller klibbigt tills det är helt torrt. Vänta sex till 24 timmar innan du går på golvet med strumpor. Använd inte skor i minst 24 timmar. Du kan byta ut dina möbler efter två dagar.
  • Stäng av området med målartejp eller en stol i minst 6 timmar.
  • Om du har sällskapsdjur, håll dem borta från det polerade området i minst 24 timmar. Du kan också passa dem med "doggie socks" efter 6 timmar.

Tips

 • Placemats och skobackar nära kanterna på det polerade rummet för att samla skor. Du kan minska repor genom att fästa filtgolvskydd eller möbelstrumpor i botten av bords- och stolbenen.

Saker du behöver

 • Dammsugare
 • Mopp
 • Vatten
 • Diskmedel
 • Trasa eller handduk
 • Mikrofiberdukar eller polermaskin
 • Träpolishprodukt
 • Möbelkuddar
 • Mattor / skobrickor
 • Stickfiltsgolvskydd

Frågor och svar

 • Kan jag göra min egen trärenare?
  Du kan göra en DIY-rengöring genom att blanda 2 msk (30 ml) olivolja, 1 matsked (15 ml) vit vinäger och 2 koppar (470 ml) varmt vatten.
 • Är det säkert att använda Windex på trägolv?
  Ja. Du kan också använda andra liknande fönsterrengöringsmedel; korsreferera ingredienslistorna för att säkerställa att de är desamma eller åtminstone mycket lika.
 • Vad är det bästa att använda för att rengöra trägolv?
  Det bästa du kan använda på dina trägolv är en mild diskmedel blandad med vatten. Se till att göra en grundlig sopning och dammsugning innan du moppar och använd alltid så lite fukt som behövs. Se också till att torka golven ordentligt efter moppningen för att förhindra strimmor och poolande vatten.
 • Hur polerar och polerar du trägolv?
  Du kan polera och polera dina trägolv med hushållsredienser och mikrofiberdukar. Allt du behöver är diskmedel för att rengöra golvet och olivolja och vinäger för att skapa ett helt naturligt polermedel.
 • Vad är det bästa sättet att rengöra och polera trä som en gång var heltäckningsmatta?
  Förutsatt att du redan har tagit bort mattlimmet måste du slipa golven, använda träpasta eller pluggar för att plugga in hål som finns kvar från naglarna och dammsuga golvet innan du fortsätter med regelbunden rengöring eller polering.
 • Behöver jag slipa golvet om det hade matta på det i flera år?
  Du måste slipa golvet efter att du har tagit bort mattan. Detta kommer att bli av med kvarvarande färg, lim eller annat "skräp" från den gamla mattan.
Obesvarade frågor
 • Kan ett oljebaserat rengöringsmedel användas på gamla lövträd?
 • Hur återställer jag färgen till mitt lackerade golv om det har färgfläckar?
 • Måste jag applicera försvinna på lövträ innan jag applicerar träpolish?
 • Hur länge håller trägolvstädaren?
 • Hur tar jag bort ränder från mitt polerade trägolv?

Kommentarer (1)

 • blomhenrik
  Jag har trägolv i ek; huset byggdes under Manhattanprojektet 1948. Jag vill behålla dem i originalskick. Informationen om trägolv gav mig en större förståelse för daglig och månadsvård. Tack för informationen.
FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail