Hur oxiderar man betong?

Färgade betong är vanliga i betongmurenheter
Färgade betong är vanliga i betongmurenheter, betongbeläggare och andra former av dekorativ betong.

Att lägga oxid i betong kan ge den en trevlig färg. Om du vill att din betong ska ha en jordton eller en matt färg, använd grå cement och ett grått aggregat. För ljusare färger, använd vit cement och ett vitt aggregat. Mät ditt oxidpigment noggrant och blanda i det tillsammans med allt annat betongmaterial.

Metod 1 av 3: välja rätt oxid

 1. 1
  Välj din färg. Det finns en mängd oxider tillgängliga som du kan lägga till betong. Välj bland röda, ljusbruna, mörkbruna, gula och svarta, bland andra färger.
  • Svart används vanligtvis i hemkörningsvägar och bensinstationer eftersom det döljer oljefläckar och smuts.
  • Bruna nyanser är vanliga i industrigolv och i vissa hem.
  • Färgade betong är vanliga i betongmurenheter, betongbeläggare och andra former av dekorativ betong.
 2. 2
  Blanda ljusa oxider med vitt cement. Grått cement, när det kombineras med en ljus oxid, kommer att försämra färgens glans. Betongen som kommer att bli tråkig i färg. Om du vill skapa rosa, blå, grön, gul eller annan pastell eller färgad betong, använd därför vit cement när du blandar din betong.
  • För en ännu ljusare färg, blanda din betong med ett vitt aggregat.
 3. 3
  Kombinera grå cement med mörkare oxider. Grå cement fungerar bäst tillsammans med oxider som är bruna, svarta eller gråa. Grå cement är också bäst när man försöker uppnå matt röd, vinröd eller jordfärg.
  Om din betong finns i en trumblandare måste du rotera trumman manuellt för att hälla ut betongen
  Om din betong finns i en trumblandare måste du rotera trumman manuellt för att hälla ut betongen.
 4. 4
  Skaffa en högkvalitativ oxid. Högkvalitativa oxider kommer att vara försedda med en certifiering på etiketten som bekräftar att produkten uppfyller standarderna för International Organization for Standardization. Använd endast oxider som är ISO-certifierade på sina etiketter.

Metod 2 av 3: införande av oxid i betongen

 1. 1
  Mät dina ingredienser. Mängden av varje ingrediens som du väljer att använda beror på projektets behov. Till exempel behöver du mer sand, cement, vatten, oxid och aggregat om du skapar betong för en stor parkeringsplats än om du skapar betong för att bana en uteplats.
  • För att mäta dina ingredienser ordentligt, se tillverkarens instruktioner för ditt cement, oxidpigment och andra betongmaterial innan du lägger till dem i blandaren.
  • Generellt kan du blanda betong som är en del cement, två delar sand och tre delar grus (eller något annat aggregat). Den totala vikten på vattnet du tillsätter ska vara ungefär hälften av cementets vikt.
 2. 2
  Mät oxiden i lämplig proportion. När du tillsätter oxid i betong är det viktigt att inte lägga för mycket. Generellt sett bör du tillsätta oxid med en hastighet av 5% av vikten av betongens cementinnehåll.
  • Om du till exempel har 45 kg cement bör du lägga till 2 kg oxid.
  • Tillsats av oxid i en koncentration av drygt 5% av cementinnehållets vikt resulterar i en mörkare nyans.
  • Tillsats av oxid i en lägre koncentration resulterar i en ljusare nyans.
  • Tillsats av för mycket oxid påverkar betongens kvalitet och hållbarhet negativt.
  • Om du försöker uppnå en viss färg kan du behöva göra lite experiment för att upptäcka rätt oxidkoncentration.
 3. 3
  Välj din mixer. Det finns tre huvudvarianter av blandare. Vilken typ av blandare du väljer att använda beror på vilken typ av betong du blandar samt dina betongbehov.
  • Trumblandare används för att producera stora mängder betong. Dessa kan sträcka sig från stora trumlastblandare (som kan producera upp till nio m3 betong) till mindre icke-lutande blandare (som producerar ungefär en kubikmeter betong). En typ av trumblandare, den lutande trumblandaren, är det bästa alternativet om du använder stor eller stor tjock betong.
  • Pan-mixers använder knivar som är fästa vid en enhet som rör om betongen när den vertikala axeln roterar. Precis som lutande trumblandare används panblandare bäst med nollsänkning eller relativt stel betongblandningar. Pannblandare är bäst när du behöver producera små eller medelstora satser som sträcker sig från 0,25 m3 till 2,5 m3 betong.
  • Kontinuerliga blandare är vanligtvis reserverade för mycket stora projekt (dammar, fundament, stödmurar och så vidare). De använder vanligtvis ett transportband för att kontinuerligt mata blandaren betongskapande material.
 4. 4
  Blanda torra ingredienser först. Betong kräver tre torra ingredienser: pulverformigt oxidpigment, sand och grus (eller något annat aggregat). Dessa ingredienser ska blandas i minst 30 sekunder.
  • Metoden med vilken du blandar de torra ingredienserna beror på den totala massan av torra ingredienser du använder. För stora partier som används för att skapa, säg en parkeringsplats, behöver du en kontinuerlig mixer eller en trumlastblandare.
  • Om du lägger till torra ingredienser i en äldre, mindre effektiv mixer kan dina torra ingredienser behöva blandas i upp till 90 sekunder.
  • Det aggregat du väljer att använda påverkar också hur länge du behöver blanda de torra ingredienserna. Läs instruktionerna för ditt aggregat innan du lägger till det i mixern.
  Andra betongmaterial innan du lägger till dem i blandaren
  För att mäta dina ingredienser ordentligt, se tillverkarens instruktioner för ditt cement, oxidpigment och andra betongmaterial innan du lägger till dem i blandaren.
 5. 5
  Tillsätt de våta ingredienserna. Efter blandning av oxid och andra torra ingredienser, tillsätt cement och vatten. Blanda allt tills det har en jämn konsistens. Din betong är då redo att användas.
  • Om din betong är för vattenhaltig och slösar omkring kan du tillsätta ett vattenreducerande medel (även känt som en super mjukgörare) till blandningen. Mängden du behöver lägga till beror på mängden betong du producerar. Se tillverkarens anvisningar för mer information.
  • Om din betong är för tjock, tillsätt långsamt vatten i små mängder tills den blir mer användbar.
  • Om du tillsätter mer vatten blir betongens slutfärg lättare. Att använda mindre vatten mättar betongens färg.

Metod 3 av 3: använda betongen

 1. 1
  Skapa ett formulär. Formen är träformen som din betong kommer att hällas i och ger betongen sin slutliga form. Vilket formulär du använder beror på projektets behov.
  • Alla former är gjorda genom att helt enkelt spika ihop träskivor i den form du vill att betongen ska anta.
  • Om du till exempel är intresserad av att skapa en gångväg av betong kommer du antagligen att göra flera små betongfyrkanter av samma storlek. Därför måste du vända fyra lika stora två-på-fyra på sina kanter så att den smala delen av brädet ligger på marken. Spik brädorna ihop i hörnen.
  • Om du häller betong för grunden till ett hem kommer du att använda en enda, mycket större form.
 2. 2
  Jämna marken. Om du häller betong i ett område på marken som du vill att det ska vara kvar i, försök att plana marken så mycket som möjligt. Använd en rake och bakhack för att uppnå en relativt jämn yta på det område du kommer att hälla betong på.
 3. 3
  Häll din betong. Metoden med vilken du häller din betong beror på vilken mixer du använde för att skapa den. Om din betong finns i en tippbilsblandare är ditt jobb till exempel enkelt, eftersom du bara kan backa upp trucken till den bestämda platsen och trycka på dumpningsknappen för att hälla betongen från trucken. Om din betong finns i en trumblandare måste du rotera trumman manuellt för att hälla ut betongen.
 4. 4
  Jämna ut betongen. När betongen har hällts måste du planera och avsluta den. Kör först avdragaren över betongytan och dra den mot dig. Kassera överskott som kommer från formulärets bakre ände. Sopa sedan älsklingen över betongytan i överlappande bågar. Detta kommer att fylla tomrum, trycka ner klumpar och platta ut ytan.
  • Två passeringar över betongytan med darby borde vara tillräckligt.
  • Efter utjämning av betongen kommer vatten att samlas på ytan. Vänta tills vattnet återabsorberas i betongen innan du fortsätter.
  Aggregat om du skapar betong för en stor parkeringsplats än om du skapar betong för att bana en uteplats
  Till exempel behöver du mer sand, cement, vatten, oxid och aggregat om du skapar betong för en stor parkeringsplats än om du skapar betong för att bana en uteplats.
 5. 5
  Avsluta betongen. Kör en kant runt betongens kanter för att lossa den från formen och jämna ut de skarpa kanterna. Om du vill dela upp plattan (som du kanske häller betong till en trottoar, till exempel), använd sedan rätskär och groover för att skjuta sprickor i betongplattan till minst 25% av dess totala höjd.
  • Slutligen, jämna ut betongen ytterligare en gång med flottören. Lyft framkanten på flottören och svep över den i överlappande bågar, precis som du gjorde med älsklingen.
  • När betongen har torkat och härdat något, upprepa utjämningsprocessen med din stålspackel. Gör två eller tre pass med trowel för att få en jämn finish på din betong.
 6. 6
  Skydda betongen från att störas. När betongen har antagit rätt form, lämna den i fred. Sätt upp ett skylt som varnar människor för att inte trampa på den våta betongen om en sådan möjlighet finns.
  • Det är omöjligt att säga hur lång tid det tar för betongen att torka. Tiden det tar för betong att torka beror på lokala miljöförhållanden. Vid varmt, torrt väder torkar betong snabbare. I svala eller skuggade områden torkar den långsammare.
 7. 7
  Härd betongen. Härdning av betongen ger en starkare och mer hållbar platta. Täck betongen med plast och strö den med vatten flera gånger varje dag i ungefär en vecka.
  • Ta bort formen efter att betongen är helt torr och härdad.
 8. 8
  Rengör betongen. Om du har lagt ren järnoxid till din betong, försvinner den inte. Men efter att ha hällts och stelnat samlar betongen smuts och skräp som gör att betongen verkar blek. Varannan månad (eller efter behov), spraya betongen med en högtryckstvätt.
Relaterade artiklar
 1. Hur tar man bort kakel?
 2. Hur installerar jag en diskbänk?
 3. Hur tar man bort ett avlopp för diskbänk?
 4. Hur byter man ut en diskbänk?
 5. Hur rensar jag upp ett diskbänk?
 6. Hur rensar jag upp ett långsamt avlopp för badrumshandfat?
FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail