Hur man gör bivax?

Du kan göra bivax läppbalsam
Du kan göra bivax läppbalsam, bivaxljus eller bivaxar för ett hållbart alternativ till plastfolie.

Att göra bivax kan verka som en mystisk process, men det är faktiskt ganska enkelt. Allt du behöver göra är att samla ihop vissa bikakor i ostduken och smälta vaxet i en kruka med kokande vatten. Sedan kan du omsmälta och filtrera vaxet för en renare färdig produkt och använda ditt bivax hur du vill!

Del 1 av 3: samla och separera bivax

 1. 1
  Samla så många gamla bikakor som möjligt. Om du håller bin själv kan du skörda bikakor från dina egna bikupor. Om du inte har bin, fråga då folk som gör det om du kan få eller köpa några av deras kvarvarande bikakor.
  • Honungskakor smälter, så det kan tyckas som om du har massor av bikakor, men de kommer att producera en mycket mindre volym vax när du smälter dem.
 2. 2
  Skrapa bikakor ur bikupor. Om du har några gamla bikakor i bikupor kan du använda ett skrapverktyg för att ta bort dem från ramarna. Tryck ner på den ena kanten av ramen för att bända ut bikakorna och upprepa tills allt kommer ut.
  • Om bikakorna kommer ut i stora bitar, använd skrapan för att bryta upp dem i mindre bitar. Detta gör det lättare för dem att passa in i din kruka.
 3. 3
  Separera de rena bikakorna från de smutsiga. Det är viktigt att undvika smältning av rena bikakor med smutsiga. Om du har några honungskakor som redan är helt rena, håll då de åtskilda från de smutsiga. Du kan återge dem separat och detta minskar mängden filtrering som du behöver göra för den rena satsen.
  • Smutsiga bikakor ser bruna eller till och med svarta ut, medan rena bikakor är ljusgula.

  Säkerhetsåtgärder: Var extremt försiktig när du skrapar ut gamla ramar. Se till att det inte finns några bin och att du bär skyddsutrustning för att samla in ramarna. Om du inte är en erfaren biodlare, be någon som ska samla in ramarna åt dig.

Tänk på att ostduken endast filtrerar bort större partiklar i bivaxet
Tänk på att ostduken endast filtrerar bort större partiklar i bivaxet, såsom döda bin.

Del 2 av 3: rendering av bivax från bikakan

 1. 1
  Lägg honungskakorna i en ostduk och bind upp den. Sprid ut en bit ostduk på en plan, ren yta. Placera bikakorna och bikakestyckena i mitten av ostduken. Knyt ihop motsatt hörn av ostduken för att säkra bikakorna, eller vrid ihop hörnen och bind en bit snöre runt ostduken för att hålla bikakorna inne.
  • Upprepa detta om du har för många bikakor för att passa i en bit ostduk.
  • Tänk på att ostduken endast filtrerar bort större partiklar i bivaxet, såsom döda bin. Du måste dock filtrera vaxet med ett kaffefilter efter rendering.

  Tips: För att undvika att behöva rengöra vaxet, dubbla eller tredubbla lagerna av ostduken lindade runt bikakorna. Detta filtrerar bort mer av skräpet och minskar chansen att du behöver filtrera det en andra gång.

 2. 2
  Koka upp en gryta med vatten. Fyll en stor stockpot ungefär halvvägs med kranvatten. Slå sedan på värmen till medelhög och koka vattnet. Sänk värmen till låg så att vattnet bara simrar. Detta ger mycket värme för att smälta vaxet.
  • Observera att vaxet kommer att kombineras med vattnet när det smälter, men de separeras igen när vaxet och vattnet svalnar.
 3. 3
  Använd tången för att försiktigt sätta ner ostduken i vattenkrukan. Använd ett par metalltänger för att försiktigt sätta in bunten med bikakor i potten. Släpp inte det i vattnet, annars kan det heta vattnet stänk på dig och bränna dig. Sätt ner det försiktigt i vattnet och använd tången för att skjuta bunten under vattnet helt om det behövs.
  • Se till att tången är gjord av metall eller annat värmebeständigt material. Använd inte plasttångar för att sätta bivaxbunten i vattnet.
 4. 4
  Låt vaxet smälta i grytan med kokande vatten. Låt ostduken stå i kokande vatten i cirka 10 till 20 minuter så att bikakorna kan smälta. Använd tången för att trycka ostduken ner i vattnet om det behövs.
  • Du kan också rör om bunten försiktigt med en träsked för att hjälpa till att flytta den. Detta kan hjälpa till att göra vaxet smält något snabbare.
 5. 5
  Pressa ut det återstående vaxet ur ostduken med en tång. När vaxet är färdigt att smälta, ta på dig ett par ugnshandskar och använd tången för att klämma och lyfta vaxbunten ur vattnet med cirka 1 till 2 tum (2,5 till 5,1 cm). Krama tången runt ostduken för att pressa ut eventuellt kvarvarande bivax som fortfarande är fastnat inuti. Placera sedan den använda ostduken på en tallrik eller pappershandduk.
  • Se till att hålla ostduken över potten medan du pressar den.
  • Hantera ostduken mycket försiktigt och rör inte med dina bara händer! Det blir varmt.
  Använda ditt bivax hur du vill
  Sedan kan du omsmälta och filtrera vaxet för en renare färdig produkt och använda ditt bivax hur du vill!
 6. 6
  Häll det smälta vaxet i plastbehållare. Med ugnshandskar fortfarande på, ta upp krukan och tippa den försiktigt för att hälla vaxet i en eller flera plastbehållare. Använd plastbehållare med lock, t.ex. en återförslutbar plastbehållare för förvaring av mat. Häll långsamt och fyll varje behållare ungefär 0,67 till 0,75 hela vägen.
  • Du kan också lämna vaxet och vattnet i potten som du värmde upp dem i, men det kan ta längre tid för dem att svalna än om du överför dem till några mindre plastbehållare.
 7. 7
  Kyl vaxet i 2 till 3 timmar och ta sedan bort det fasta vaxet. Vaxet tar cirka 2 till 3 timmar att svalna helt, eller eventuellt längre beroende på storleken på din behållare och mängden vax du har gjort. När vaxet är kallt kan du helt enkelt ta bort vaxskivan från toppen av vattnet.
  • Rör inte vid eller rör om vaxet medan det svalnar. Låt den separeras på egen hand.
  • Att placera vaxet i kylskåpet hjälper det att svalna snabbare, men du kan ha fler luftbubblor i ditt vax om du gör det. Det kan också finnas fickor med vatten som fastnat i vaxet om det kyls för snabbt, så det är bäst att låta det svalna vid rumstemperatur.

Del 3 av 3: rengöring av bivax

 1. 1
  Värm det fasta vaxet i en dubbelpanna för att smälta det. Placera en värmesäker glasskål ovanpå en metallkruka fylld med cirka 5 till 7,6 cm vatten. Vrid sedan brännaren lågt. Lägg det fasta vaxet i skålen och rör om det ibland när det smälter. Stäng av värmen när vaxet har smält helt.
  • En fast vaxbit tar cirka 10 till 20 minuter att smälta, beroende på dess storlek.
 2. 2
  Häll vaxet genom en fin durkslag och i en skål. För att filtrera vaxet behöver du ett finare filter än den ostduken du använde för att separera det från skräpet inuti bikakan. Placera en maskfilter över en skål. Häll sedan långsamt det smälta vaxet i durkslaget.
  • Du kan också prova att använda återanvändbart kaffefilter för att filtrera vaxet. Vaxet kan dock göra kaffefiltret oanvändbart, så använd inte ett som passar din kaffebryggare.
  • Du kan behöva filtrera en liten mängd vax åt gången beroende på storleken på ditt durkslag. Gå långsamt för att undvika överfyllning av durkslag.
 3. 3
  Överför vaxet till mindre behållare, om så önskas. När du har filtrerat vaxet genom durkslaget kan du hälla det filtrerade vaxet i mindre behållare för förvaring och användning. Mät mängden vax som du vill placera i varje behållare först med ett glas eller plastmätkopp.
  • Till exempel, om du vill separera vaxet i 8 fl oz (240 ml) portioner, mät sedan upp varje mängd med en flytande mätkopp innan du lägger den i en behållare.

  Tips: Kyl vaxet i små papperskoppar om du enkelt vill kunna ta bort dem från behållarna. Eller så kan du också härda vaxet i specifika former genom att använda en silikonform.

  Observera att vaxet kommer att kombineras med vattnet när det smälter
  Observera att vaxet kommer att kombineras med vattnet när det smälter, men de separeras igen när vaxet och vattnet svalnar.
 4. 4
  Låt vaxet svalna i 2 till 3 timmar. Efter att ha överfört vaxet till enskilda behållare, låt det svalna vid rumstemperatur. Vaxet härdar och ändras från en genomskinlig brun färg till en ogenomskinlig gul när den torkar.
  • Undvik att placera vaxet i kylen eller frysen för att påskynda kylningsprocessen. Det kan härda snabbare, men detta ökar också mängden luftbubblor i vaxet.
 5. 5
  Använd vaxet för att göra ljus, läppbalsam eller matemballage. Det finns många sätt att använda bivax! Du kan göra bivax för läppbalsam, ljus för bivax eller bivax för bivax för ett hållbart alternativ till plastfolie. När vaxet är klart, använd det hur du vill.

Saker du behöver

 • Honungskakor
 • Skrapverktyg
 • Cheesecloth
 • Stor lagerpot
 • Tång
 • Dubbelpanna (glasskål och medelstor kruka)
 • Durkslag
 • skål
 • Plastlådor
Relaterade artiklar
 1. Hur skapar jag ett väggcollage?
 2. Hur man gör en fläkt?
 3. Hur man vikar pappersblommor?
 4. Hur man gör en papper nejlika?
 5. Hur man gör hemlagade pappersblommor?
 6. Hur man gör pappersvalmor?
FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail